Властта отдели пари за евентуална помощ за банки

18:59, 02 дек 15 / Политика 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По предложение на Министерство на финансите и с подкрепата на Народното събрание в Бюджет 2016 г. управляващите предвидиха възможността за 5,3 млрд. лв. нов дълг, който да се използва при нужда за осигуряване на ликвидна подкрепа за финансовата ни система.

Министър Владислав Горанов припомни, че през следващата година се очакват стрес тестове, които ще проверят състоянието на банковата ни система, както и на пенсионните фондове и застрахователни компании. Заради това държавата си осигурява ликвидни буфери, които да използва при нужда.

“На фона на резултатите на финансовата ни система, смятам, че няма да се стигне до теглене на този дълг от 5,3 млрд. лв. Но ако има нужда и сега ни вържете ръцете, вече ще е късно”, каза Горанов на депутатите. И допълни, че ако няма нужда от средствата, те ще останат за финансиране на салдото през 2017 г.

По думите му, ролята на стрес тестовете е да върне доверието в системата след фалита на КТБ. “Проблеми не съществуват”, категоричен бе Горанов. И допълни, че темата не трябва да се ползва за политически спекулации. Коменатрът му бе в отговор на недоказано твърдение на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов за “2-3-4 банки”, които ще имат нужда от ликвидна подкрепа.

Народното събрание прие 26,6 млрд. лв. лимит на дълга през следващата година. Фискалният резерв остава 4,5 млрд. лв.

Преди това депутатите решиха да остават партийната си субсидия на нивото от 11 лв. на глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама