Борисов за инцидента на летището: Една експлозия щеше да изтрепе всички журналисти

19:06, 02 дек 15 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една основна грешка са допуснали службите по време на вчерашния инцидент със съмнителния багаж на летище „София". Според министър-председателя Бойко Борисов е трябвало да се действа по съвсем друг начин, като се ограничи движението и видимостта към съмнителния микробус, за да се предотврати паниката.

Припомняме, че вчера столичната полиция се отзова на сигнал за евентуално взривно устройство в паркиран до Терминал 1 бус. Големият гаф, който допуснаха от летище „София“, беше дело на дългогодишна служителка от пресцентъра, която в прав текст обяви, че е установено наличието на бомба. Минути по-късно десетки медии пристигнаха на мястото. Настана паника и сред пътниците, които не бяха евакуирани. Истерията се засили и от факта, че всеки човек на летището имаше пълна видимост към взривяването на съмнителния багаж. Журналистите стояха в близост до мнимата бомба – недопустимо действие на службите, подчерта Борисов.

„Когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките“, аргументира се премиерът.

Борисов недоумяваше как службите са позволили хората да се разхождат напред-назад и действията по обезвреждането да се предават пряко по телевизиите. „Като на реалити шоу – три часа държавата в истерия“, допълни премиерът.

„Да не говорим, че хората, които идват и питат с какво да отидат до Терминал 2 получават отговор: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости“, каза още Борисов.

След основателните критики на премиера, се споменаха и похвалите. Те бяха представени от силовия министър Румяна Бъчварова. Тя обяви, че за първите шест месеца на годината е регистриран най-малкият ръст на контрабанда – 13,4%. В сравнение с миналата година това са 6% спад.

„Мога да кажа, че този ефект се дължи на факта, че направихме един център, в който на практика има междуинституционално сътрудничество по една тема, която е много важна, между отделни министерства, институции, агенции и служби и това нещо дава резултат. Това е много добър пример и по други теми, които имаме да решаваме“, твърди Бъчварова. По темата се намеси и премиерът.

„За миналия месец само от цигари сме събрали 61 милиона повече. За миналия месец бяха 60. И то не случайно излизат тези резултати“, категорично заяви Борисов. Той подчерта, че държавата ще бъде на плюс и от събраните пари от данъчните и Агенция „Митници“.

„Сутринта това, което отчитат митниците и данъчните – към края на годината само от данъчните ще имаме 1,6 млрд лв. повече събрани пари, само от данъчните. Общо с двете агенции и ще минем 2 милиарда", каза още Борисов, който сподели и интересна гледна точка за това как големите тютюнопроизводители изчисляват процента на контрабандните цигари.

„Знаете, има независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен начин. Събират от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари и по тях статистически виждат каква е реалната контрабанда. И с бандероли, които са влезли. Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда“, заяви премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама