Столичната адвокатура избира ново ръководство в края на януари

20:23, 02 дек 15 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийските адвокати ще избират ново ръководство на колегията на 30 и 31 януари 2016 г. Това е решил вчера Софийският адвокатски съвет, съобщава "Правен свят".

Така изборите ще съвпаднат с редовното общо събрание на колегията, което се провежда в последния уикенд на януари. А евентуалният балотаж би следвало да е на 6 и 7 февруари 2016 г.

На заседание на адвокатския съвет на 17 ноември вече беше одобрен съставът на избирателната комисия, която ще отговаря за новото гласуване. Неин председател ще е Марина Белчева, а членове ще са Виолета Темелкова-Петрова и Райна Беловеждова -Антонова. Резервни членове са Ангел Митев, Маргарита Калпушкова и Георги Неделчев.

Последният вот за ново ръководство беше в началото на тази година, но резултатите от него бяха отменени от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) заради серия от нарушения. Последваха дела във Върховния касационен съд (ВКС) и именно решенията по тях се чакаха, за да бъде нарочено ново изборно събрание.

Първата жалба беше на Райна Аврамова-Еланджиева и все още председателят на САК Петър Китанов. Те твърдяха, че ВАдС не се е произнесъл по нарушение при гласуването и оспорваха мълчалив отказ. Проблемът според двамата адвокати беше, че общото събрание е решило адвокатският съвет да се състои от 15 членове, председател и 6 резервни членове или общо 22 души. А избирателната комисия е приела, че ще се гласува за 14 членове на съвета и 6 резервни и така е подменила решение на общото събрание на софийските адвокати. ВКС обаче прекрати делото, защото прецени, че в случая не е допустим съдебен контрол.

Жалба срещу решението на ВАдС беше подал и адвокат Венелин Гачев. По нея върховният съд се произнесе едва на 5 ноември. Гачев оспорваше това, че висшият орган на адвокатурата е оставил жалбата му без разглеждане с мотив за липса на правен интерес. ВКС обаче потвърди, че адвокатът няма правен интерес да обжалва резултатите от изборите за ново ръководство и сложи край на спора.

Оказва се, че решението на ВКС е стигнало до столичната адвокатска колегия едва в началото на тази седмица. Затова чак на вчерашното заседание е взето решение за насрочване на новите избори. По закон "ако изборът за органи на адвокатския съвет бъде обявен за незаконосъобразен, нов избор се провежда не по-късно от два месеца". Съветът е приел, че спазва този срок с насрочването на гласуването на 30 и 31 януари 2016 г.

Отменените избори за нов председател на САК спечели адвокат Ивайло Данов. Негови конкуренти за поста бяха Владислав Янев, Албена Пенова и Петър Китанов. При първото гласуване най-голям вот получиха Данов и Янев и отидоха на балотаж.

Гласуването този януари беше съпроводено с редица неуредици, адвокатите се редиха на дълги опашки, а по едно време дори свършиха бюлетините.

В изборите за ново ръководство на САК имат право да участват всичките над 5000 адвокати в столицата, освен лишените от това право. В последния избор се включиха под 1400 адвокати  т.е. по-малко от една трета от колегията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама