Горанов: Бюджет 2016 дава стабилност (ОБЗОР)

23:57, 02 дек 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Може би не най-добрият, но бюджетът е добър, защото запазва ниската данъчна тежест, защото ограничава дълговото бреме, защото гарантира успешното функциониране на държавата и обществото и най-вече защото дава перспектива на българските граждани за стабилност”. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към останалите в пленарната зала народни представители секунди преди последното гласуване от проектобюджета за следващата година.

След 13-часов маратон днес и вчерашното извънредно заседание депутатите окончателно гласуваха финансовата рамка за следващата година. След края на дългия пленарен ден избраниците се прегръщаха и поздравяваха в кулоарите.

В Бюджет 2016 няма никакви изненади и никакви реформи. Депутатите приеха дефицитът догодина да бъде 1.8 млрд. лв., а страната ни да приеме до 5.3 млрд. лв. нов дълг, който по думите на Горанов ще послужи при нужда от ликвидна подкрепа за банки, застрахователи и пенсионни фондове след предвидените стрес тестове.

Парламентът замрази почти всички социални плащания, като изключение прави актуализацията на пенсиите по т.нар. “Швейцарско правило” с 2.5% от 1 юли. Леко бе завишен и прагът за получаване на детски помощи - от 350 на 400 лева доход на член от семейството. Квотата за ваучерите за храна ще бъде увеличена с 20 милиона лева до 260 милиона. От текстовете отпадна окончателно и идеята на Горанов за реформа в МВР и Министерство на отбраната, с която той искаше да ореже социалните компенсации на полицаи и военни. За заплати за тях ще отидат над 1.7 млрд. лв.

Отхвърлени бяха всички искания на опозицията за завишаване на разходите за социални плащания и за образование и наука.

Не бяха приети и исканията на множество партии за повече средства за ДАНС, но депутатите приеха да отделят повече пари за НСО. Избраниците запазиха субсидията си от 11 лева за получен глас и отказаха да замразят заплатите си през 2016 г.

Депутатите решиха да актуализират и бюджета за тази година. Така държавата ще изхарчи нови 830 млн. лв. до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама