Акве Калиде е номиниран в конкурса „Сграда на годината 2015“

07:54, 03 дек 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Туристическият комплекс Акве Калиде, намиращ се на бургаските Минерални бани, ще се бори в категорията „Сгради паметници на културата, музеи, храмове“ в рамките на конкурса „Сграда на годината 2015“. Той е вторият бургаски обект, който е включен в надпреварата. Припомняме, че Експозиционен център „Флора“ е номиниран в категория „Сгради с елементи на зелена архитектура“. 

Гласуването стартира вчера и ще продължи до 9 декември, когато ще се състои и официалната церемония в столичния „София Ивент Център“. Събитието ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Според регламента на конкурса наградата се присъжда на инвеститора, проектанта и главния изпълнител на сградата. Акве Калиде е проектирана от арх. Константин Пеев и инж. Никола Иванов. Инвеститор е Община Бургас, а изпълнителят е фирма ЕКСА АД.

Туристическият комплекс Акве Калиде бе открит на 18 септември тази година. По проекта бе реставрирана банята на султан Сюлейман Великолепни. Освен нея комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене, а също и зона за отдих с богато озеленена и благоустроена паркова среда с алеи, фонтани, чешми за минерална вода и пейки.

Всеки, който желае да гласува за Акве Калиде, може да го направи на следния линк:

http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/469/Konservatziya-restavratziya-eksponirane-i-sotzializatziya-na-Arheologicheski-strukturi-ot-Kasnoantichnata-i-Srednovekovna-Krepost-Akve-Kalide-Termopolis-Banya-na-Syuleiman--Velikolepni-i-zastroyavane-v-zonata-za-obshtestveno-obsluzhvane.html#.Vl8h4NIrLGi

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама