Празници на светлината и надеждата започват в Стария Пловдив

08:12, 03 дек 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционните Празници на светлината и надеждата в Стария град ще се проведат от 3 до 6 декември в Пловдив. Проявите започват днес в Балабановата къща, където от 14 до 16 ч. ще има работилница за изработване на коледни играчки от тесто по чешка традиция.

За първи път тази година ще бъде представена изложбата "Коледа в Чехия и Словакия", която се открива на 4 декември от 16 ч. в Балабановата къща.

Час по-късно в същия ден по традиция, инициирана от почетния консул на Армения под тепетата Ехиязар Узунян и с подкрепата на ОИ "Старинен Пловдив" ще бъдат запалени светлините на елхата на Лапидариума в Стария град.

Това ще стане в присъствието на другите консули и представители на различните общности в града под звуците на коледни песни, изпълнени от пловдивски творчески състави.

На 5 декември, събота, от 9 до 11 ч., отново в Балабанова къща, майстори от Регионалната занаятчийска камара ще помагат на децата в Пловдив да изработят традиционни сурвачки и коледни играчки.

Измайсторените предмети ще бъдат предоставени за набиране на средства за закупуването на апарат за визуализиране на вени за Отделението по онкохематология към Университетската детска клиника.

Това ще се случи съвместно с Основно болнично училище "Св. Иван Рилски" и Сдружението на майките на онкоболни деца, които ще участват на коледния  базар от 15 до 21 декември.

На 5 декември от 11 ч. Етнографският музей ще бъде домакин на Коледен концерт на ФТА "Иглика" при ОДК-Пловдив.

В неделния ден, 6 декември, от 12:00 ч. Фондация АРАКС кани всички желаещи заедно да украсим елхата в двора на арменската църква в град Пловдив.

Организаторите канят всички пловдивчани и гости на града да споделят празничната програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама