Община Балчик търси финансиране за укрепване на свлачището на „Фиш-фиш”

08:27, 03 дек 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Балчик е изпратила искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за отпускане на средства за проектиране укрепването на свлачището във вилна зона "Фиш-фиш", съобщи зам.-кметът Стилиян Железов. В документа се описват засегнатите пряко 7 имота в зоната на свлачището и образувалите се пукнатини с дължина 60-70 метра по пътя между Балчик и Албена.

Предложението на община Балчик е да се направи подробно геоложко проучване на района и да се изготвят проекти за укрепване. Иска се също да се направят инженерно-геоложки мероприятия за трайно стабилизиране и укрепване на зоната, включително изграждане на битова и дъждовна канализация.

Отговор от комисията все още няма, а притесненията са, че през пролеттта процесите в района отново ще се активизират.

Припомняме, че извършен от комисия оглед на място констатира, че свлачището е активно с дължина по посока на движението 70 м и ширина по фронта 190 м. Основни причини за активизираните свлачищни процеси са преовлажняване на земната основа, вследствие на засилен приток от подземни води и евентуалното им покачване, приток на повърхностни води, както и пряка инфилтрация на валежи в свлачището, ниските филтрационни свойства на глините, липсата на канализация за битови и дъждовни води и др.

Подхранването на подземните води и засиления приток се дължат на периодични обилни валежи, приток от битови води, поради липсата на улична канализация в района, вероятни аварии по водопроводи по улиците и имотите. Свлечените земни маси се  изсипват по стръмния склон към морето и затрупват брегоукрепителната дамба. Налице са множество пукнатини напречно и надлъжно по пътното платно в участък от 60-70 м на пътя Албена - Балчик.

Безвъзвратно са унищожени 7 имота със сградите, като застрашени са пряко 22 имота с прилежащите им сгради и инфраструктура.

Според инженерно-геоложките условия, има вероятност за по-нататъшно развитие и разширяване на свлачището по склона към вилната зона и цялостно дестабилизиране  на територията. Това застрашава още около 9-10 имота и вилните сгради в тях, посочват от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама