Поискаха увеличаване на приема в Медицинския филиал в Шумен

09:37, 03 дек 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писмо с искане за увеличаване приема на студенти по държавна поръчка в специалностите “медицинска сестра” и “акушерка” към Медицинския филиал в града изпратиха от Oбщина Шумен до министъра на образованието и науката професор Тодор Танев и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това съобщиха от пресслужбата на администрацията.

В момента в Медицинския филиал в Шумен към МУ „Проф. д-р П. Стоянов“, Варна се обучават 40 студенти по двете специалности, като 20 от тях са по държавна поръчка, а останалите 20 - в платена форма на обучение. До това положение се стигна, след като първоначално обявеният прием при провеждане на кандидатстудентската кампания за 2015-та година (20 “медицински сестри” и 20 “акушерки“) бе коригиран по-късно с постановление на МС от 11 септември 2015 година. Регламентираният държавен прием за Медицинския филиал в Шумен според постановлението бе намален на 10 студенти в специалността “медицинска сестра” и 10 - в специалността “акушерка”. Заради създалата се ситуация Медицинският университет следва да заплати 4-годишния срок на обучение на приетите по предварително заявения по-голям брой студенти.

От Община Шумен изразяват надеждата, че искането за увеличаване на държавния прием в Медицинския филиал, подкрепено от МУ във Варна, ще получи положителен отговор, още повече че в цялата страна и особено в региона на Шумен такива специалисти не достигат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама