Целта на новото общинско ръководство е да спре да трупа нови задължения

11:01, 03 дек 15 25 838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повишението на такса „битови отпадъци” за следващата година се прави, за да се финансират дейностите по сметопочистване и сметоизвозване през 2016г., а не да се плащат стари задължения на общината. Така кметът на Сливен Стефан Радев коментира на предложеното увеличение на налога за догодина. „Парите, които предвиждаме да съберем през 2016 година, са разчетени за плащане на разходите, които ще бъдат направени през 2016г. Това, което искаме на този етап, е да спрем да трупаме нови задължения, нещо което общината прави години наред. Увеличаването на такса „смет” е свързано с изпълнението на план-сметката за следващата година и ние трябва да успеем да финансираме дейностите си по чистотата”, допълни той.

По думите му, занапред ще продължат да  се изпълняват и задълженията по подписаните вече договори. Ще бъде направен и опит за предоговаряне на част от клаузите по най-важните за общината договори, свързани с плащане на дългове. "Общината има и 1 млн. лв. задължения към РИОСВ за плащания, свързани с бъдещата рекултивация на сметището, което сега ще използваме.

Така че, дори и да има ревизиране, то няма как драстично да намали сумата на дълговете", посочи още Радев. Кметът изрази съмнение, че повишаването на събираемостта, която в Сливен е над средната за страната, ще е "панацеята" за решаване на проблема. „Надявам се обаче, че с организационни мероприятия ще успеем да я повишим, въпреки, че това е процес, който не може да се реализира бързо и ефект от него ще има най-рано година след предприемането на мерките” каза той.

В план-сметката за тази година влиза и нов вид такса, каквато досега не е плащана, а именно за сепариране на битовите отпадъци, които ще се извозват до новото сметище в с. Хаджидимитрово. За сепариране цената е 22 лв. на тон, а за депониране стойностите са други и изобщо от тук-нататък всички дейности, свързани с екологията, ще стават все по-скъпи, каза той. По време на пресконференцията кметът поясни още, че се очаква съвсем скоро общината да сключи договор с оператор за депото и да започне извозването на боклука там.

Стефан Радев съобщи, че в Общинския съвет се внася предложението за промените в наредбата и план-сметката за чистотата за следващата година, така че всички заинтересовани страни да имат време всички да се запознаят  с документите.

Относно предвиденото в проекта за бюджет на общината през 2016 г. увеличение на данъчната тежест, кметът поясни, че за имотите в града повишението общо на плащанията за имот е в порядъка на 35-36 % . "По селата то е по-голямо, но там пък заради много ниските данъчни оценки и сега има плащане на 4-5 лв. на къща такса „смет" за година. В селата относителното увеличение като процент, макар и голямо, в абсолютна стойност изражението му е малко", добави Радев.

Пред медиите кметът внесе и разяснение, относно коментирания размер на задълженията на общината като разграничи т.н. общински дълг- над 15 млн.лв, който е дълг по заеми, облигации, гаранции и се поема с решение на Общинския съвет, и просрочени задължения, които са към различни доставчици или към държавата - 25 млн. лв. и общата сума е 40 милиона лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама