"Биволъ" твърди, че има официални СРС-та в "Яневагейт", чуйте пълния запис на разговора Янева-Ченалова

11:52, 03 дек 15 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" разкри, че в записите "Яневагейт" има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5,8 khz. Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи. Това повдига съмнения, че записите са официални СРС-та.

Такива маркери бяха открити и в записите „Мишо Бирата“, припомня "Биволъ". За тях беше доказано, че са от изтекли официални специални разузнавателни средства.

Друг пример за това, че в "Яневагейт" има използвани СРС-та е, че се чуват „бипове“ характерни за този тип записи. Периодичните "бипове" станаха явни след многостепенно шумово филтриране и подсилване на честотите. В първите записи от сагата те не се чуваха. 

До момента официалната позиция, огласена от главния прокурор Сотир Цацаров е, че записите не са СРС и са незаконни. Новото разкритие обаче налага да се извърши пълна и независима експертиза, за да се изследват маркерите и да се сравнят с официалните такива, както и да се направи пълна и независима проверка за прилагане на СРС спрямо участниците в разговорите.

"Биволъ" уточни, че е предоставил файловете и информацията за маркерите на Етичната комисия във ВСС на 1 декември. 

Всички записи от "Яневагейт", събрани в конкретния разговор, който са провели бившият ръководител на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, може да чуете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама