Апелативният съд в Пловдив потвърди: Таксиметровите босове остават на свобода срещу 5000 лв.

13:07, 03 дек 15 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд - Пловдив, с което беше взета мярка за неотклонение "парична гаранция" по отношение на Ерол Е. и Иван Т. в размер на по 5000 лв. за всеки от тях.

Припомняме, че срещу тях е повдигнато обвинение, че в периода 31.03.2014 г. - 31.03.2015 г. в Пловдив в съучастие като подбудители и помагачи на Любен Чаушев, управител на "Таксиметрова компания Пловдив" ЕООД, умишлено са го склонили да избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери - общо 200 000 лв., представляващи корпоративен данък на дружеството.

Прокуратурата протестира наложената от Окръжния съд мярка за неотклонение "парична гаранция".

На днешното дело Апелативният съд не уважи искането на държавното обвинение за най-строга мярка "задържане под стража" и потвърди мярката определена от Окръжния съд.

Днес Прокурор Андрей Атанасов заяви, че е налице една добре организирана престъпна схема. И има опасност от извършване на ново престъпление или от укриване на обвиняемите. Освен това според прокуратурата управителят на таксиметровата фирма Любен Чаушев е подставено лице и всъщност не е основният инициатор и извършител в престъпната схема.

Защитата пък заяви, че досъдебното производство е започнало преди да се извърши счетоводна експертиза, липсвал и данъчно-ревизионен акт. Според адвокатите на Ерол Е. и Иван Т. по делото няма нито едно доказателство, а само предположения на прокуратурата.

Апелативният съд сподели доводите на Окръжния съд и намери, че не са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо тях. Налице е обосновано предположение, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени обаче, че не съществува реална опасност нито да се укрият, нито да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама