ШУ: Най-добри сме в педагогическите специалности, филологиите и астрономията

13:41, 03 дек 15 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" (ШУ) има много балансирано представяне по всички области на висшето образование- в 7 от общо 9-те области на знанието, така зам.-ректорът по акредитация, оценяване и поддържане на качеството на обучението в ШУ доц. Стефка Калева коментира рейтинговата класация на университетите в страната за 2015 г. 

По думите й, университетът има водеща позиция във филилогическите, педагогическите специалности, история и археология и астрономия.

Преди дни е отчетен последния пети етап на проекта, в който за последните 5 години са били оценени 51 университета в страната в 52 професионални направления.

„Шуменският университет е единственото висше училище в Северна България, което предлага обучение в областта Природни науки. Той е и единственият в Източна България с обучение в три важни за формирането на националната идентичност професионални направления - филология, история и археология, религия и теология, допълни доц. Калева.

Тя припомни, че само четири университета в България, сред които е ШУ, предлагат обучение по физически и биологически науки, само три университета в страната имат специалност по растителна защита. Само 5 висши училища провеждат обучение по химически науки.

„Като се погледне по този начин разположението на Шуменския университет, се вижда че той има много специално място в Северна България”, категорична е доц. Калева. Според нея данните от рейтинговата скала дават основание за интересни наблюдения и констатации със стратегически характер.

Шуменският университет има ниски резултати в цялата група индикатори „Реализация и връзка с пазара на труда”, които имат много голяма тежест(35%) за общата оценка.

„Назад в класацията ни пращат безработицата сред завършилите висшисти, размерът на заплатите в региона, осигурителният доход на завършилите", уточни доц. Калева.

Според ректора на университета проф. Георги Колев, при следващото издание на рейтинговата скала е добре тежестта да падне върху обективните фактори за оценка, тоест тези върху които висшето учебно заведение може да влияе. По думите му, няма ректор на университет в България, който да е доволен от оценяването, с изключение на ръководството на Софийския университет „Климент Охридски”.

Според проф. Колев, рейтингът ще е много съществен, ако се осъществят готвените в момента законови промени на неговата база да се определя държавното финансиране на ВУЗ-те. Сега 50 на сто от бюджета на ШУ идва от бюджета, останалата част е от собствени приходи.

По данни на анкетно проучване сред студентите, минимален е броят на тези, които са избрали университета според рейтинга. Около 80% от първокурсниците са дошли в Шуменския университет, защото тук ще получат качествено образование на достъпна цена, смята новото ректорско ръководство.

„Оказва се, че тенденцията в страната, а и в цяла Европа е, че студентите все повече предпочитат специалности, в които лесно се завършва. Наша обща грижа ще бъде да обърнем тази тенденция”, посочи доц. Калева.

На пресконференцията днес новият ректор на ШУ проф. Георги Колев представи официално четиримата си заместници. За първи път в ръководството на висшето училище има ресор кандидат-студентска дейност и координация със студентските органи на управление.

Той се поема от 37-годишния доц. Константин Константинов, който е и най-младият зам.-ректор в историята на висшето училище.

Догодина ШУ ще празнува 45-годишен юбилей, всички инициативи през 2016 г., ще са свързани с отбелязване на годишнината, обяви ректорът проф. Колев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама