Над 3 тона е дарената риба на социалните домове в Бургаско само за месец

13:49, 03 дек 15 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3 тона и 135 кг е иззетата риба, която е дарена на социалните домове в Бургаско само за месец ноември. Това стана ясно днес на съвместната пресконференция, която дадоха директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев относно стартиращите проверки по водоемите и рибно-стопанските обекти във връзка с предстоящия празник Никулден. Те информираха и че рибата, която ще бъде дарена на бедните за празника, е от вида сребриста каракуда.

Стана ясно също така, че за месец ноември са съставени 18 броя актове и 85 констативни протоколи, от които 8 са за любителски риболов, 13 – за търговска мрежа и 64 – за стопански риболов. 27,07 кг е унищожената риба, а 10 кг е върната обратно във водата.

От 1 юни до 30 ноември  тази година общият брой на съставените актове са 56, а констативните протоколи – 518 . Общото количество мрежи, които са иззети за същия период, е в размер на 469 броя.

Относно започналите масови проверки във връзка с Никулден, директорът на ИАРА обяви, че се проверяват всички търговски обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти.

„Целта е уточняване на придружаващите документи за улов и произход на рибата, както и декларация за първа продажба. Ще се проверява също и нерегламентираната продажба на риба по пътищата. При установяване на несъответствия ще се предприемат действия съгласно Закона за рибарство и аквакултури”, каза Янчо Янев.

Масовите проверки ще продължат до 6 декември включително. За тази цел са ангажирани 114 инспектора за цялата страна, от които 13 са за Бургаска област.

Като цяло за 2015 година се забелязва спад в нарушенията на незаконния риболов, като през 2014 година са издадени 1688 акта, които са с 498 повече в сравнение с тази година. Количеството иззета риба е 7530 кг -  от тях 2470 кг са дарени на различни социални домове и църкви в страната. 81 кг са унищожени, а останалото количество риба е върнато във водата.

Уловената риба за 2015 г за периода от 1 януари до 30 ноември е с количество за Черно море 8 млн. 45 хил. килограма.

„В Бургаска област има общо 85 специализирани магазини за продажба на риба и рибни продукти, 12 броя преработвателни за производство на риба, както и единственото за България Рибно тържище. Първичната продажба на риба за нас ще бъде изключително важна. Важно е да кажа, че проверките не ги правим с цел да тормозим бизнеса в никакъв случай, а напротив – да можем да информираме потребители и те да бъдат спокойно за това каква риба консумират. Най-важно за нас е произходът и съхранението на рибата, както и начинът й на продаване”, заяви директорът на ОДБХ в Бургас д-р Георги Митев и допълни, че има достатъчно разнообразие на риба, от която хората могат да изберат за Никулденската си трапеза. Той увери, че рибата, която се продава в момента по търговските обекти, е безопасна.

Заместник-директорът на ИАРА д-р Галин Николов коментира, че тази година уловът на паламуд е бил по-слаб в сравнение с предходната. За сметка на това обаче този на чернокоп, калкан и сафрид, е бил по-силен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама