Варненски активист се нареди в редичката за "опраскване" на Веселина Томова

14:03, 03 дек 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданският активист Кънчо Бонев, който се изживява като лидер на общественото мнение във Варна, а в последно време и като политик, е завел в съда тъжба срещу "една хубава жена" от сайта "Афера", без да уточнява срещу кого точно има претенции – дали срещу физическо лице или срещу фирмата собственик на сайта.

По-големият абсурд обаче е, че Варненският районен съд (ВРС) е приел жалбата на определилия се като адвокат Кънчо Бонев, а съдийката Росица Шкодрова вече е указала на журналиста Веселина Томова да представи свидетелство за съдимост и "характеристика по месторабота или местоживеене" по повод насроченото за догодина съдебно дело.

"От днес хукнахме да обикаляме комшиите, че да ни изпишат веждите, предстои да се обърнем и към някои "комсомолски организации", в краен случай, ако трябва, и към Дружеството за приятелство с евреите”, е коментарът на Веселина Томова по повод указанията на съдията докладчик, която пък е подопечна на осветлената от "Афера" във връзка със скандалната разработка "Червеи" шефка на ВРС – Ерна Жак Якова. За разлика от колежката си Владимира Янева обаче местната съдебна ръководителка не е нито подсъдима, нито обвиняема, нито пък ня#КОЙ й е искал имунитета, за да я "опраска".

Причина за тъжбата на Кънчо Бонев е статия в "Афера" със заглавие "Варненската СИРИЗА на Велизар Енчев се разцепи! Не гласувайте за Кънчо и компания! Самозванци са! Листата е измама", публикувана на 24 септември т.г., ден преди старта на предизборната кампания за местна власт.

Кънчо Бонев оспорва твърдения и определения в процесната публикация и настоява да разбере кой е източникът на информация на Веселина Томова. Незнайно как "юристът" е счел, че именно Томова е авторът на материала, който не е подписан.

Бонев се жали, че заради въпросната статия "вечер ми се наруши сънят и се наложи да употребявам успокоителни, всичко това ме направи непълноценен и неработоспособен по време на предизборната кампания".

Наред с това публикацията била нарушила "имиджа" на Кънчо Бонев като кандидат за районен кмет. Topnovini.bg припомня, че през 2009 година същият този граждански активист призна пред съда, че е клеветник, след като публично обвини тогавашния областен управител и заместника му, че са взели подкуп в особено големи размери. После Бонев се отрече от думите си и дори подписа декларация, с която официално призна, че е говорил пълни лъжи.

Преди да заведе частна тъжба срещу Веселина Томова, оказва се, Бонев се е опитал да подведе журналистката под наказателна отговорност по общия ред, като дори е поискал от държавата да спре сайта "Афера". В жалба до прокуратурата с дата 5 октомври кандидатът за районен кмет пише:

"Като политическо лице, защитено от закона, моля да защитите честта и достойнството ми, като образувате бързо производство срещу собственика на сайта, имайки предвид, че преди няколко години, при аналогичен случай, сайтът беше спрян" – нещо, което категорично не отговаря на истината.

След като прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по жалбата на Бонев, същият подава частна тъжба, в която на всичкото отгоре се оспорват твърдения от 2009 година, тоест с изтекла давност. Съдът обаче нито отхвърля жалбата на Бонев, нито му указва да я прецизира.

Този път пратениците на Ерна Жак Якова са успели да открият и да призоват редовно Веселина Томова и няма да се налага да я водят принудително. Делото е насрочено за 21 януари догодина от 11:30 часа, като Кънчо Бонев иска от журналистката обезщетение в размер на 15 хил. лева.

Веселина Томова вече сериозно обмисля дали да не поиска отвод на целия Варненски съдебен район предвид "приятното" отношение на представителите му към сайта "Афера" и лично към нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама