Общината икономисва от пари за трамваи, купи 20 втора ръка

14:05, 03 дек 15 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание доклад за сключване на договор за доставка на 20 употребявани трамвая от Чехия.

Цената за 20-те трамвая е 760 хил.лв. и включва доставката от Прага до София на стойност 10 хил.лв., посочи пред журналисти вносителят на общинския съветник Зафир Зарков, който е и вносител на доклада.

"27 хил.лв. за един трамвай е много добра цена, направо подарък, тъй като чисто нов трамвай струва над 3 млн.лв. Трамваите ще бъдат доставени в началото на следващата година и най-вероятно ще обслужват линия номер 22" каза Зарков.

Трамваите от Прага били пуснати в употреба преди 2000 година. В София щели да заместят мотриси, които са на над 50 години. Зарков каза, че 20-те трамвая в момента се движат в Прага и е получено уверение, че нямат нужда от ремонт за няколко години.

Преди предложението да бъде прието, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера заяви, че не само 50 годишните трамваи били проблем. По думите му е важно и и трасето, по което се движат те да бъде ремонтирани, тъй като било в много лошо състояние.

„За мен е важно да се каже имат ли гаранция тези трамваи. Да не стане така, че като ги вземем и да трябва да ги ремонтираме всяка година?“, запита Контрера.

От своя страна Зарков му обясни, че превозните средства нямат гаранционен срок, но „по принцип трамваите имат по-дълъг живот от автомобилите“. Общинският съветник допълни, че „Столичен електротранспорт“ разполага и с експерти, които успешно биха могли да се грижат за поддръжката на новите стари мотриси.

Зафир Зарков припомни, че предстои и доставка на 28 швейцарски трамвая. Те са дарение и също ще пристигнат в началото на 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама