Прокуратурата търси чий е мъжкият глас от записите по „Яневагейт“

14:14, 03 дек 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата проверява чий е мъжкият глас от записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

По думите му до момента е ясно, че срещу Ченалова и Янева няма приложени специални разузнавателни средства (СРС). Държавното обвинение е изискало информация от столичните съдилища, ДАНС и Държавна агенция "Технически операции".

Затова се издирва третият участник в разговорите, за да се установи дали няма срещу него приложени СРС-та, обясни обвинител номер 1, цитиран от "Правен свят". 

В сряда обаче сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" съобщи, че в записите по "Яневагейт" има маркери, които водят до съмнения, че това са законни СРС. Същите маркери те са установили и при записите на разговори между премиера Бойко Борисов, шефа на митниците Ваньо Танов и тогавашния прокурор Николай Кокинов.

„Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има", каза още главният прокурор.

Главният прокурор обяви, че е назначена и експертиза на аудиофайловете. Тя трябва да даде отговор на въпроса за евентуални манипулации на записа, накъсването му, неговата достоверност и всичко друго, което е свързано с техническото му естество. Експертизата е възложена на вещо лице извън държавните структури – прокуратурата и МВР, бил научен работник, специалист в областта. Срокът за изпълнение на експертизата е 15 дни.

"Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата на записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго – "Гном", "Лиани", "Лиани", "Гном" и какво ли не още. Това общество най-сетне трябва да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият дневен ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани", каза още главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама