Бели панделки срещу насилието над жени сложиха момчета и мъже в Търговище и Попово

14:26, 03 дек 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от Търговище и Попово се включиха в световната 16-дневна кампания на ООН срещу насилието над жени. Младежи от три училища участват в инициативата „Бяла панделка” на „Асоциация НАЯ”.

В Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов” в Търговище днес доброволци закичиха с бели панделки мъжете учители и своите връстници момчета, а след това пуснаха в небето бели балони, като по този начин изразиха своя призив за неприемане насилието над жени.

В кампанията, която ще продължи и утре, както и в понеделник, участват още ученици от СОУ „Христо Ботев” и ОУ „Любен Каравелов” в Попово.

Историята на бялата панделка е свързана с трагично събитие от 6 декември 1989 г. Тогава 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът е бил уверен, че не е приет в университета заради момичетата. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените.

Две години по-късно, през 1991 година група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем.

Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки, в знак на солидарност с инициаторите на кампанията, символизиращи обещанието, че „те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие”.

Кампанията „Бяла панделка” представлява най-същественото усилие на мъжете в света да се сложи край на насилието по отношение на жените. До момента в Търговище бели панделки са слагали служители на полицията, общината и областната администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама