Борисов се похвали с пенсионната реформа пред еврокомисаря по заетостта

14:34, 03 дек 15 / Политика 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Темите свързани с младежката заетост, глобализацията и социалната закрила са едни от основните теми и приоритети на българското правителство, на вицепремиерът Калфин и на мен. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог. На нея присъства и еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

„За нас е голяма чест да сме домакин на вашите срещи. За страната ни диалогът между европейските и азиатските страни е изключително важен. Преди седмица имахме посещение в Китай, където във формат 16+1 успяхме да обсъдим много въпроси в сферата на икономиката, инфраструктурата и транспорта. Надявам се да отчетем добри резултати от работата на конференцията и в края й да приемете една силна Софийска декларация“, заяви Борисов, като пожела много успех на конференцията.

Преди откриването, Борисов запозна еврокомисаря Тейсен с пенсионната реформа в страната, като постави акцент на последните изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване от юли 2015 г., както и на мерките за финансова стабилност на системата и подобряване адекватността на пенсиите. Наред с това Министерството на труда и социалната политика работи съвместно с Международната организация на труда по създаването и прилагането на механизъм за определяне на минимална работна заплата.

Министър-председателят Борисов обсъди с еврокомисар Тейсен сериозния напредък, който страната ни е постигнала в работата с европейските средства. Той изрази увереност, че България ще усвои напълно оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г., което ни нарежда на челни места сред останалите страни-членки в това отношение.

Към момента са постигнати плащанията към бенефициенти на над 94% от средствата по програмата, а разходите, възстановени от Европейската комисия, са 95% от отпуснатия ресурс. За близо осем години изпълнение на програмата в нея са включени над 1,5 млн. български граждани, като над милион от тях са деца и студенти, което означава, че е извършвана инвестиция в бъдещето на страната.

Същевременно премиерът Борисов изтъкна, че същата оперативна програма е първата, която стартира в България за новата финансова рамка 2014-2020 г. и е единствената, по която се изпълняват вече проекти. Стойността на стартиралите процедури по Програмата е 536 млн. лева безвъзмездна финансова помощ (БФП), а стойността на сключените договори/ издадени заповеди – 158 783 833,61 лв. (БФП).

Премиерът Борисов и европейският комисар изразиха своето одобрение за новия инструмент в борбата с бедността и социалното изключване. Според тях чрез Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица ще могат да се реализират множество политики, които да дадат реални резултати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама