Депутатите "опраскаха" съдебната реформа (обновена)

15:14, 03 дек 15 / Политика 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специално създадената парламентарна Комисия, която днес гласува на второ четене промените в Конституцията, започна методически да отхвърля всички предложения на Реформаторския блок и "Правосъдие за всеки" за реформиране на работата на прокуратурата. Отхвърлено бе и важното решение политическата квота в прокурорската колегия да има превес над професионалната. Както и явното гласуване. Мотивът е, че те са извън обхвата и принципите на приетите на първо четене текстове.

Така депутатите отхвърлиха създаването на нова институция на зам.-главен прокурор, който да е независим от главния и да разследва корупция и други тежки престъпления, извършени лица, заемащи висши държавни длъжности по румънския модел. Отпадна и идеята обвинител №1 да не може да се меси в работата на останалите прокурори и да им дава заповеди как да ръководят разследването. Без подкрепа остана и предложението Народното събрание да може да изисква доклади от главния прокурор.

Мандатът на обвинител №1 пък ще остане 7 години, а няма да бъде намален на 5, както реформаторите предложиха. Не бе прието намаляване и на мандата на ВСС от 5 на 3 години. Отхвърлено бе и предложение на "Атака" за възможност по инициатива на 1/4 от депутатите да бъде инициирана процедура за отстраняване на главния прокурор, ако половината избраници дадат съгласието си за това.

Комисията реши да раздели на две ВСС и определи членове на двете колегии по начина, по който искаха от АБВ. Така и в двете професионалните квоти ще имат превес. От Реформаторския блок и "Правосъдие за всеки" настояваха политическата квота да има превес над прокурорската, за да не бъде главният прокурор безконтролен. Не бе прието друго предложение на АБВ, което "скопява" реформата - каквото и да правят двете колегии, накрая Пленумът да има думата за кадровите промени. Което щеше да запази сегашното статукво с единен ВСС.

Решението Комисията дори да не гласува тези предложения дойде от червения депутат Чавдар Георгиев. Така автоматично почти всички предложения, направени между първо и второ четене, ще отпаднат. И ще остане единствено "окастрения" вариант на промените, постигнати след "историческия компромис" с ДПС.

Гласуванията на Комисията не са окончателни за предложените промени и крайната дума ще има пленарна зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама