"София Тех Парк" е почти готов (снимки)

15:29, 03 дек 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителните дейности по първия научно-технологичен парк в страната „София Тех Парк“ скоро ще приключат, видя репортер на София Topnovini.bg. Комплексът ще бъде официално открит на 11 декември 2015 г.

Неговата цел е да подпомогне развитието на науката, технологиите и иновациите в България. Областите, върху които той се фокусира, са информационните и комуникационните технологии, науките за живота и зелената енергия.

Паркът се намира на Четвърти километър в София между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Асен Йорданов“. В него може да се влезе през три входа, които имат пропускателен пункт за автомобилите. На територията му има изграден етажен паркинг и стоянки за велосипеди. Площта му е достатъчно голяма за разходки на посетителите по шест пешеходни алеи.

Сред сградите, разположени в парка има инкубатор, иновационен форум, лабораторен комплекс, музей и експериментариум. Той разполага и със спортен комплекс, както и с детска и фитнес площадки.

Инкубаторът ще събира иновативни startup и spin-off компании. Те ще имат достъп до модерно офис пространство и различни услуги в подкрепа на техния бизнес и иновации. В иновационния форум ще се срещат хора от академичните среди, бизнеса и обществото. Сред лабораториите, с които разполага парка, са такива за оценка на биологична активност и токсичност, за биофармацевтичен анализ, за екстракции на природни продукти и синтез на биоактивни съединения.

Лаборантите ще правят изчисления и в областта на физиката, биофизиката и медицинската физика, ще тестват продукти на ранен етап от развитието им, ще правят научни изследвания в сферата на бързото прототипиране. В специална лаборатория по киберсигурност ще се разработва методология за защита на кибер-зависими критични системи и ресурси. В друга лаборатория университети и компании ще имат достъп до множество CAD-базирани софтуерни приложения.

Научно-технологичният парк се изгражда с близо 100 млн. лева по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013. Дружеството „София Тех Парк“ е създадено в началото на месец юни 2012 г.. То е собственост на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като негов изпълнителен директор е Елица Панайотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама