„Зелените“ обвиниха Цацаров в прикриване на нарушения и защита на лични интереси

15:55, 03 дек 15 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От партия „Зелените“ излязоха с официална позиция около скандалите в съдебната система от последните седмици. В нея те заявяват, че „ключови фигури като главният прокурор, председателят на ВАС и членове на ВСС, вместо да са гаранти за спазването на законите, използват своята позиция и влияние, за да прикриват нарушения и защитават лични интереси“.

Според „Зелените“ изтеклите записи на разговора между бившия ръководител на Софийски градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова са показали, че съдебната система и ВСС страдат от тежки зависимости и са поддават на недопустимо влияние.

„Започналите проверки по случая станаха под силния обществен натиск, но се извършват именно от лицата, които са компрометирани в публикуваните разговори“, пишат още от „Зелените“.

Те допълват, че е ясно, „че замесените лица няма как да разследват обективно себе си“ и затова призоваха Народното събрание и президента Росен Плевнелиев да използват своите правомощия, за да се проведе независимо разследване. „Зелените“ заявиха и подкрепата си към внесената вчера подписка за съдебна реформа.

„Внесените промени в Конституцията и Закона за съдебната власт е необходимо да се разширят, за да се въведе контрол върху неограничената власт и безотчетност на прокуратурата. Трябва, по примера на Румъния, да бъде създадена институция, която да може независимо да разследва корупцията по високите етажи на властта“, завършват „Зелените“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама