Половин милион асансьори и лифтове влизат в електронен регистър

15:59, 03 дек 15 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на икономиката въвежда от 2016 г. електронен регистър за 500 хил. съоръжения с повишена опасност. С него ще може да се следи в реално време състоянието им. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и даде пример с асансьорите и ски лифтовете.

Кога е бил последният ремонт на съоръжението, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация ще бъдат видими чрез регистъра. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и от лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор ще подават данните в него.

„Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата“, каза тя.

До средата на 2016 г. фирмите са длъжни да въведат данни те за асансьорите, върху които осъществяват надзор. "След шестмесечния период съоръжението, което не е въведено в регистъра, ще бъде спряно", отбеляза Везиева. Към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора. Те са само една пета от всички съоръжения с повишена опасност.

До пълната информация потребителите ще стигат чрез въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина на даден асансьор или ски лифт. Това ще става в сайта на ДАМТН и онлайн регистъра.

„Вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения и ще се намали сивият сектор в сферата на поддръжката на съоръжения“, каза от своя страна председателят на ДАМТН Стефан Цанков. Той допълни, че чрез регистъра се дава възможност и на гражданите да изпращат сигнали до агенцията за надзор, за да бъде контролът максимално ефективен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама