Международно състезание за млади физици започва в Пловдив

16:23, 03 дек 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състезание по физика на клуб "Квант" към Общински детски комплекс – Пловдив, започва утре, 4 декември. То ще се проведе от 16 ч. в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив, за дванайсети пореден път. Над 60 средношколци и студенти от 4 страни - България, Румъния, Турция и Египет, са изявили желание да участват.

"Характерното за коледните състезания е, че са със задачи, които имат по-скоро физико-логически характер от ежедневието, като времето за отговор е само една минута", обясни научният ръководител на клуб "Квант" Васил Безлеков. Над 2000 са задачите, подготвени за утрешната надпревара.

"Целта ни е да запалим интереса на децата към физиката и едновременно с това да се подготвим за коледните празници", добави той.

Състезанията на клуб "Квант" са валидни при приема на деца от средните училища в технически вузове и по технически специалности в университетите.

През тази година един от членовете на клуба - Лора Стоянова, е приета в Харвард, а през 2016 година още двама млади физици са готови да влязат в елитното техническо училище, информира Васил Базлеков. Около 20 на сто от завършващите членове на клуб "Квант" поемат към чужбина, за да продължат образованието си. А останалите тук предпочитат инженерните науки във филиала на Техническия университет в Пловдив, заключи той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама