Норвежки специалисти се запознаха със системата за предучилищно образование в Русе

17:45, 03 дек 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на норвежките организации, които са партньори на Община Русе в изпълнението на проект "Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе“, посетиха града. За срещата съобщават от прес центъра на Общинска администрация.

 

По време на пресконференция, в заседателна зала на Общината днес, гостите от Норвегия споделиха, че за тях е било изключително интересно да се запознаят със системата за предучилищно образование в България. Те са открили, че има области, в които Норвегия може да взема пример от България. „Впечатлихме се от връзката между родителите и техните учители“, споделиха още партньорите по проекта.

 

Представителите на партньорските организации от Норвегия са специалисти в областта на образованието, психологията и здравеопазването. В първите два дни от посещението си са се включили в работни ателиета в ЦДГ „Детелина“ и ЦДГ „Червената шапчица“, където са участвали в изработване на коледни декорации и народни носии на различните етноси. Заедно с родители, баби и дядовци на децата, са взели участие в работилница за кулинарни изкушения. Партньорите от Кралство Норвегия са провели работна среща и с клубовете на родителите, създадени благодарение на проекта и кръгла маса с участие на образователни експерти от различни институции, на която са представили образователната система в Норвегия във възрастта на предучилищното образование.

 

В същото време седем деца от ЦДГ "Червената шапчица"  участваха в творческо ателие по метода "Рисуване за мир" с представителите на норвежката фондация B.A.R.N. Peacepainting. Техните рисунки ще бъдат част от проект за деца-бежанци. Това разказа Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ в Община Русе. На срещата с журналистите  тя припомни, че със средства на проекта бяха ремонтирани сградите на ЦДГ "Звездица", ЦДГ "Червената шапчица" и ОДЗ "Снежанка". Освен  образователни дейности в проекта са включени кинезитерапевт, детски стоматолог и логопед, които работят с децата от петте детски градини и отчитат много добър резултат – повече от 25% подобрен здравен статус на децата в сравнение с началото на проекта.

 

Проектът е на обща стойност над 224 000 Евро., осигурени чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Непосредствено преди провелата се пресконференция, кметът Пламен Стоилов се срещна с гостите от Норвегия.  Той заяви, че контактът с партньорите е много важен, защото външната оценка и обмяната на добри практики е от значение за развитието на предучилищното образование. В приоритетите на Общината са заложени много различни по характер събития, имащи за цел да повишат качеството на предлаганите услуги, като променят не само средата, в която се учат децата, а и като се въведат нови  методи за обучение“, заяви Стоилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама