Дейвид Камерън похвали Борисов за мерките за сигурност, ще се разхождат по границата с Турция

18:09, 03 дек 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън похвали Българя за "прогресивните" мерки за сигурност. Той похвали и работата на премиера Бойко Борисов. След срещата си с него Камерън говори и за "уплътняване" на връзката между двете страни за борба с тероризма,предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две учения. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен. Говорихме как да се борим с миграцията и тероризма”, заяви Камерън.

Той каза още, че иска България и Великобритания да работят по въпроси като суверенитета, управлението и икономиката, като поясни, че в средата на декември тези теми ще бъдат обсъдени. „Важно е да укрепим външните граници на ЕС. Великобритания има важно участие и по всички тези въпроси. Предоставяме 1,1 млрд. лири в подкрепа на Сирия. Срещу терористичната заплаха е необходим по-силен обмен на информация”, добави Камерън.

От своя страна Борисов също изтъкна, че се справяме добре с мерките за сигурност и със задоволство благодари на Камерън за оценката. Той изрази надежда, че и занапред Великобритания ще подкрепя България "особено в кохезионната политика".

Премиерът посочи, че се справяме много добре с Шенгенската граница и изпъкваме сред другите държави с ниския бюджетен дефицит. "Честни сме и към Еврозоната, имайки предвид стойността на българския лев спрямо еврото. Държим да се повиши капацитетът на работа в ЕС. Като всяка една фирма, съвременните реалности изискват още по-добра координация и гъвкавост. Както България счита, че кохезинните фондове са важни, защото това повишава конкуренцията и възможностите на бизнеса в нашия регион, така и в другите сфери държавите, които са постигнали добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени”, заяви Борисов.

Той уточни, че с Дейвид Камерън имат добро приятелство и винаги са се подкрепяли на Европейските съвети. Премиерът обяви, че утре ще разходи Дейвид Камерън по границата ни с Турция. Той допълни, че е изнасял "урок по география на колегите", за това, че България има много по голяма граница с Турция, отколкото с Гърция. Борисов не пропусна да се похвали с инфраструктурните проекти, метрото, магистралите и пречиствателните станции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама