БАБХ започва извънредни проверки за Никулден
07:25, 04 дек 15
25
313
Шрифт:
Проверяват се водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение. Целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите. Ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.
Охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед, посочват от БАБХ. Едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация
От агенцията съветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.
Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.
Добави коментар