БАБХ започва извънредни проверки за Никулден

07:25, 04 дек 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти.

Проверяват се  водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение. Целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите. Ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.

Охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед, посочват от БАБХ. Едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация

От агенцията съветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама