Кметът на село Благово си направи кабинет в читалището

07:33, 04 дек 15 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменското село Благово за първи път си има кмет, но се оказва, че той няма къде да се настани, защото в селото досега не е имало кметство и такава обществена сграда.

Месец след изборите новият селски управник Тодор Илиев си е спретнал канцелария в една стаичка на читалището и чака община Шумен да реши по някакъв начин проблема.

„Засега оттука ще действаме, пък ще видим. Идваха от общината, обещаха”, отсича бившият военен пенсионер, който спечели изборите на първи тур, подкрепен от ГЕРБ. Въпреки, че си няма кабинет, кметът се е сдобил с печати и дневници, но засега е без компютър и интернет.

Благово, в което живеят 112 души никога не е имало кметство и досега са били все към Илия Блъсково, учениците пък ходят на училище в Дибич.

 „Срамота е, това селце е на 10-12 км от града, а всичко е пропаднало. Улиците са зле, няма магазин в селото. Искам тези неща малко да ги пооправим”, планира Илиев и допълва, че хората искат елементарни неща- да е чистичко, да са с чакъл улиците, да е окосена тревата, да има магазинче от което да си пазаруват. Сега се радват, че най-после си имат кмет и се надяват животът им да се подобри.

В Белокопитово, което също от преди месец е с кмет, си имат сграда за кметство, но тя се нуждае от сериозен ремонт, разказа новият му стопанин Алекси Чолаков.

„Покривът е провиснал и всеки момент ще падне, пуснал съм докладна до общината”, допълни той. Освен кметството, в плачевно състояние е и сградата на читалището. Покривът и там тече, залите са разсипани, прозорците са изпочупени, допълни кметът. Заедно с другите селски управници, той ще чака парите за ремонтите да бъдат планирани в новия бюджет на община Шумен.

Освен проблемите с базата, новите кметове на селата имат и доста организационни задачи за разрешаване. В Радко Димитриево например, секретарката станала управителка на магазин и бройката е вакантна от месец. Кандидати за мястото обаче засега няма и новият кмет Мариян Денчев се справя съм с работата, обясниха от общинската администрация в Шумен.

В село Панайот Волов също има свободна бройка, тъй като досегашният специалист Димитър Ботев станал кмет. Засега и за там няма кандидати.

Общо девет са селата в община Шумен, които са били с кметски наместници, а сега си избраха кметове. Нови управници имат Белокопитово, Благово, Панайот Волов, Васил Друмев, Велино, Ветрище, Панайот Волов, Радко Димитриево, Лозево и Кладенец.

Това стана възможно след промените в Закона за административно-териториалното устройство, според които свой кмет избираха всички населени местна с над 100 жители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама