Най-важните теми на Европа обсъждат на конференция в Пловдив

07:59, 04 дек 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-важните теми от дневния ред на Европа ще обсъждат днес на конференция в Пловдив български депутати от Европейския парламент. Форумът ще бъде открит в 9.30 ч. в хотел "Тримонциум" с приветствие от заместник-кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов.

Основните теми на конференцията ще бъдат бежанската криза, външната политика и политиката на сигурност на ЕС, инвестиционният план "Юнкер" и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (TTIP).

Политологът Катя Христова ще представи информация за свършеното от евродепутатите за първите 18 месеца от мандата им. След нея директорът на софийския офис на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева ще говори по темата "Атаките в Париж: криза или възможност за европейската външна политика?"

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в София пък ще представи темата "Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ)"

След 13.30 ч. в ролята на лектори влизат евродепутатите. Превърна ли се Европа в "обетована земя" за бежанците и какви са мерките, които предприе и трябва да предприеме ЕС, ще обясни заместник-председателят на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова.

За Енергийния съюз, чиято цел е да се обезпечи сигурна и устойчива енергия на достъпни цени за Европа и нейните граждани, своята позиция ще представи Владимир Уручев (ЕНП).

Повече разяснения по приетия на 25 ноември бюджет на ЕС за 2016 г. ще даде Андрей Новаков (ЕНП).

Подробности за Търговското партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ пък ще представи Христо Христов, съветник в Представителството на ЕК в София.

Конференцията ще бъде съпроводена от фотоизложбата "Имам си една мечта". Снимките на деца бежанци, попаднали в центровете за настаняване у нас, са направени от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф. Изложбата е по инициатива на детския фонд на ООН и е посветена на децата бежанци, за да се насърчи толерантността и приемането на хората, принудени да напуснат домовете си.

Днес изложбата ще може да се види на мястото на събитието, а от 5 до 15 декември гражданите на Пловдив ще имат възможност да я разгледат в офиса на "Европа Директно" на ул. "Константин Фотинов" № 15.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама