Димитър Радев: Ще направим независима оценка на търговските банки

09:25, 04 дек 15 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Търговските ни банки са с висока ликвидност, системата като цяло е стабилна, но окончателната оценка ще дойде след независима порверка от външни одитори, вкл. и със стрес тестове”. Това каза в сутрешния блок на bTV новият управител на БНБ Димитър Радев.

Според него Сметната палата е имала много трудна задача с одитния доклад на банковия надзор. Радев подчерта, че докладът обхваща периода до края на 2014 г. и не представя реалното състояние на банковия сектор изцяло.

Радев не пожела да даде оценка на работата на бившия гуверньор на БНБ Иван Искров.

„В банката има добра традиция новите управители да не коментират своите предшественици и мисля да не нарушавам тази традиция”, каза Радев. Той коментира лаконично и въпроса на водещия дали смята, че Искров носи отговорност за кризата в банковия сектор и фарита на КТБ.

„Вината се доказва по реда, определен в закона. Знаете, че тече разследване. Обект на това разследване са и бивши служители на Централната банка. След като това разследване приключи, предполагам, че тази вина ще бъде персонифицирана”, заяви Радев. „Отговорността в случая се свързва с неговата оставка – той я подаде предварително. Иначе ситуацията с КТБ има много уроци и това, което правим, е да си взимаме поуки”, добави управителят на БНБ.

По думите му в момента се действа в няколко основни направления, които да резултат от кризата с КТБ.

„Подобряваме съществено надзора. Създаваме институционална рамка за решаване проблемите в банковия сектор. Ще правим догодина независима оценка на нашите търговски банки”, обяви Радев.

Радев обясни и причините за смяната на хартиените 2 лв. с монета. По думите му те са икономически. „Предполагам, че всички български граждани ще харесат новата монета и само след 2 дни всеки ще може да я види на живо”, каза Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама