Четири нови случая на СПИН в Добрич

10:12, 04 дек 15 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новооткритите заразени със СПИН в Добричка област от началото на годината са четирима, съобщава Министерството на здравеопазването. По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” от началото на 2015 г. до 25 ноември в страната са открити нови 204 ХИВ–серопозитивни лица. Така общият брой на носителите на ХИВ в страната  официално е общо 2 247.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София, Пловдив, Варна, Бургас и др.  по четирима новорегистрирани са Добрич, Монтана и Враца.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Близо 90% от заразените с ХИВ–инфекция в България са инфектирани по сексуален път, от тях 51% - при хомо/бисексуален контакт и 38% при хетеросексуален контакт. Намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 54% от новорегистрираните са във възрастоват група 30-49 години, а 35% са млади хора на възраст между 20 - 29 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама