33 сигнала за корупция в Шуменско от началото на годината

12:05, 04 дек 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По 33 сигнала за корупция от началото на годината е работила Областната дирекция на МВР в Шумен. Това оповести старши комисар Ялчън Расим днес по време на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

Най-много 22 са сигналите срещу кметове и кметски наместници от селата за издаване на удостоверения за наследници с невярно съдържание.

Седем от общо 33 от разследваните сигнали са приключили с мнение за съд.

Относно проблема с липсата на регистрационни табели за автомобили Ялчън Расим обясни, че в момента тече обществена поръчка за фирма доставчик и в скоро време ситуацията ще се нормализира. Той уточни, че така е навсякъде в страната.

Днешното заседание бе водено областния управител Донка Иванова и в него участваха представители на МВР, ДАНС, общините в Шуменско, директорите на държавните институции.

Присъстващите бяха запознати и с анкетата проведена сред гражданите за нивата на корупция и работата на местните администрации с хората.

Проучването е проведено в периода юни-октомври като са попълнени 468 анкетни карти. 89% или 413 от анкетираните посочват, че са ползвали услугите на администрацията повече от веднъж. Само един от гражданите посочва, че му е поискан подкуп, а двама смятат, че “подарък” ще ускори извършването на услугата.

Над половината от анкетираните – 227 или 53% от участниците в допитването посочват, че информация получават от служителите в съответните служби, 191 души или 36% черпят информация от интернет, а 11% от други източници.

Едва 2% от анкетираните се оплакват, че дълго са чакали да бъдат обслужени от служителите на съответната институция.

57% души в допитването посочват, че достъпа до информация на гражданите трябва да се подобри, 17% искат повишаване на качеството на обслужването.

В анкетата гражданите дават препоръки за подобряване на работата на администрациите.

От анкетното проучване проведено в Областната дирекция на МВР в Шуменсе вижда, че на първо място гражданите препоръчват да се намали времето за обработване на документи, нова система за плащане с по-малко банкови такси и намаляването на ходенето от гише на гише.

Препоръки има и към оформянето на бланките на НОИ, но недостатъците там са преодолени, увери шефът на местния осигурителен институт д-р Емилия Станчева.

На срещата присъства и омбудсмана на Шумен Иван Капрлов, който информира, че при него са постъпили множество сигнали от граждани за липсата на дърва за огрев, а там, където се продават цените са скочили 100% в сравнение с лятото. “Трябва да се провери дали това не е спекула от страна на търговците”, коментира Иван Капралов.

Членовете на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията одобриха предложенията направени от зам. областния управител Петко Шаренков общините в Шуменско да заделят пари за обновяване и актуализиране на сайтовете си с цел пълен и лесен достъп на гражданите до информация, както и да се изготвят анкетни карти за хората, които ползват административни услуги.

Във връзка с Международния ден за борба с корупцията – 9 декември Петко Шаренков призова гражданите да подават сигнали на сайта на МВР-Шумен. Прието бе датата да бъде обявена за Ден на отворените врати в държавните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама