Полк. Николай Досев от Шумен получи ежегодната награда за принос към българската артилерия

12:43, 04 дек 15 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Офицерът от запаса полковник доцент Николай Йорданов Досев получи традиционната награда на Шуменския военен факултет за изключителни заслуги към българската артилерия.

За 11-ти път Катедра „Полева артилерия” във военен  факултет „Артилерия, ПВО и КИС”-Шумен към на Националния военен университет награждава офицер – артилерист с почетна грамота и икона на св. Варвара.

Тази година катедрата е решила да бъде награден о.р. полк. инж. доц. д-р Николай Йорданов Досев.

По традиция наградата се връчва на 4 декември - деня на Св. великомъченица Варвара - покровителка на артилерията.

Церемонията по връчване на наградата на полк. Досев се състоя в сградата на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия” на шуменския факултет и започна с водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Шуменската духовна околия отец Димитър.

“Вече десета година с усилията на всички военнослужещи и свещенослужители от Варненско-Преславска епархия, честваме Празника на света великомъченица Варвара, покровител на артилеристите в християнския свят. И тази година продължаваме доброто начинание с огромна мотивация и ентусиазъм, независимо от повратностите на времето.

Българските артилеристи имаме своите славни и достойни традиции, които издържаха безпристрастната проверка на времето. В продължение на десетки години военните специалисти от цял свят изучават българския военен артилерийски гений, постигнал невиждани практически резултати на бойното поле при Одрин, Тутракан и Дойран”, каза в поздравителното си слово деканът на военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полк. Сашо Евлогиев.  Той подчерта, че тази година в катедра „Полева артилерия” единодушно е било решено за изключителните си заслуги към българската артилерия да бъде награден о.р. полк. инж. доц. д-р Николай Йорданов Досев.

Полковник Евлогиев разказа и накратко за заслугите на полк. Досев. Той завършва военната академия през 1986 г. с диплом с отличие и е привлечен към екипа разработващ първата Автоматизирана система за управление огъня на артилерийския дивизион АСУОДн „Искра“, която през 1989 г. е приета на въоръжение в Българската армия. През периода 1991 -1997 година съвместно с екип специалисти полк. Досев участва в разработването и тестването на батареен артилерийски изчислител „ПЕРЛА“

През 1998 г. полк. Досев успешно се хабилитира и получава научното звание „доцент“, а през следващата година е назначен за началник на катедра „Артилерийска стрелба и управление на огъня“. През 2001 г. заема длъжността Заместник декан на факултет РВ и А. След разформироването на висшите военни училища и обединяването им в НВУ „ В. Левски“, през 2002 г. е избран за декан на факултет „А, ПВО и КИС“ на НВУ „В. Левски“ и на този пост изкарва два мандата.

През 2011 година той преминава в резерва и от октомври е назначен за доцент в катедра „Информационна сигурност“, където работи и до настоящия момент. Член е на факултетния съвет.

О.р. полк Досев благодари за доверието, което са му оказали и за присъдената му висока награда. Той пожела на младите курсанти да успеят да съхранят традицията на тази награда.

Денят на св. Варвара се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка. Св. Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век.

В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама