Литийни шествия и рибен курбан в Поморие и Ахелой на 6 декември

14:02, 04 дек 15 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празнични литургии за здраве ще се проведат в храмовете на Ахелой и Поморие на светлия православен празник Никулден – денят, в който се почита св. Николай Чудотворец - закрилник на всички рибари, моряци, пътешественици, търговци и банкери.

Литургиите ще се отслужат на 6 декември (неделя), след което ще тръгнат литийни шествия. Едното ще тръгне в 10:30 ч. от храм “Рождество на Пресвета Богородица” до параклис “Свети Никола”. В същия час започва и друго – от манастир „Свети Георги” до рибарския хелинг. В 10:45 ч. стартира литийно шествие от храм „Преображение Господне” до параклис „Свети Никола”.

Обичаят повелява да бъдат осветени рибен курбан и рибни ястия, които да се раздадат на вярващите. И тази година осветената храна ще се раздава в 10.30 часа на три места в Поморие (площад „Св. св. Кирил и Методий”, пред параклис „Св. Никола” и пред кафе „Трафик” в кв. „Свети Георги”) и до храм „Свето Възнесение Господне” в Ахелой.

Официалното откриване на Коледно-новогодишните празници в Поморие ще се състои в събота – 5 декември, от 17.30 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий”.

Декемврийските тържества ще започнат с традиционното запалване на светлините на коледната елха, а от външната сцена пред НЧ „Просвета 1888” децата на Общински детски комплекс – Поморие, ОДЗ „Детелина” и ЦДГ „Веселушко” ще поднесат своя Коледен поздрав към всички присъстващи. За празничният дух ще се погрижи също и Общинският духов оркестър заедно с мажоретен състав и танцова формация „Фреш”.

Още музикални изпълнения ще огласят площада от 18.00 часа, когато към програмата ще се включи певицата Веси Бонева, в компанията на Светлин Къслев и балет V/S Dance. Концертът ще продължи с музиката на DJ Marti G.

Община Поморие кани всички жители и гости на града да запалят светлините на коледното дърво с искрите на своето добро настроение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама