Румяна Ченалова даде показания в ДАНС

15:38, 04 дек 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уволнената съдия от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова отново дава показания в сградата на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Този път обаче тя бе поканен като свидетел. Ченалова отказа да съобщи за кое дело става въпрос, защото я е страх, че всичко, което каже ще й се върне “ще й се върне като бумерган” и ще получи нова призовка. Тя единствено уточни, че става въпрос за случай от времето, в което тя е била съдия в търговското отделение на СГС.

Ченалова съобщи още, че очаква в най-скоро време призовка и за разпространените записи, станали известни като “Яневагейт”. Още този понеделник в 11 часа тя ще трябва да се яви на изслушване на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за ново изслушване, на което ще присъства и Владимира Янева, както и известни столични адвокати. Ченалова обаче недоумява от нуждата от очна ставка. “Очна ставка се извършва, когато има противоречиви твърдения по определени факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща, тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонна, ако тя каже – не, не съм ѝ ги казвала. От друга гледна точка аз считам, че трябва да се ява, за да покажа, че стоя зад твърденията си, не се отричам от тях и съм готова да ги заявя и пред съдия Владимира Янева”, заяви тя.

"Това, което се говори от главния прокурор, е хвърляне в пространството на някакви факти, които стоят изолирано от законовата норма, от практиката в градския съд, от това, че други съдии също са преместени в търговско отделение, включително наказателни. Това иде да постави съмнения върху моето встъпване в това отделение и моята работа там”, каза още уволнената съдия.

По отношение на разследването на записите  "Яневагейт" Ченалова изрази съмнение, че не се работи, както всеки, който се занимава с наказателно право знае, че трябва да се работи. Според нея трябва да се изискат самите записи, справки от мобилните оператори и информация от "Вайбър". Освен това изрази и притеснение да дава показания по случая пред прокуратурата, където по закон главният прокурор може да разпорежда на всеки надолу по веригата какво да прави и какво да търси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама