Идея за културно-историческа борса представиха на форум в Пловдив

15:49, 04 дек 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Културно-исторически панаир може да събере в Пловдив българските градове, които да представят своите забележителности и чудеса. Идеята бе представена по време на днешната кръгла маса на тема "Нови възможности за културно-исторически туризъм", организирана от в. "Стандарт".

"Своеобразната културно-историческа борса може да се превърне в безценен помощник както за родните, така и за чуждите туроператори, за да може да представят атрактивни пакети с чудесата на България", сподели главният редактор на ежедневника Славка Бозукова.

Кметът на Пловдив Иван Тотев от своя страна коментира, че идеята е много добра и няма пречки да се работи за осъществяването й. Той припомни, че Пловдив е конкретен пример за това как благодарение на културния туризъм в града се отчита повишен брой на нощувките (с 8%) и туристите (с 6%).

Друга инициатива предвижда да се организират безплатни уроци за деца по културни забележителности, както и в музеи и галерии. Подобен проект би могъл да започне пилотно от Пловдив в контекста на избора на града за Европейска столица на културата (ЕСК) през 2019 г.

По време на форума бе лансирана и идеята след завръщането на българската изложба от Лувъра част от експонатите да бъдат изложени в пловдивски музеи. Бе представена и книгата албум "Чудесата на България", в която на първа страница е Античният театър в Пловдив.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров пък предложи част от средствата за нощувки и престой, които туристите оставят в Пловдив, да отива за ЕСК 2019. Според Димитров е много важно не само да бъдат привлечени туристи през 2019 г., но и те да бъдат "задържани", т.е. да се върнат отново и в следващите години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама