Историческият компромис си има цена, припомни Делчев

15:54, 04 дек 15 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Историческият компромис си има цена. Когато се прави такъв компромис трябва да се знае, че идва денят за плащане на тази цена. Оряза се първоначалният много по-широк вариант на промените в Конституцията и аз протестирах и заявих, че няма да подпиша. Още тогава се знаеше, че всичко, което отпадне, не може да се върне между първо и второ четене и вчера на заседанието на Комисията това стана съвсем очевидно”. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от Реформаторския блок/ДБГ Димитър Делчев.

Вчера Комисията отхвърли на второ четене всички предложения, свързани с реформа в прокуратурата, както и неговото предложение за явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС).

“Това, че определени текстове са извън обхвата на първоначалното предложение е факт и аз не мога да си смачкам дипломата на юрист и да я хвърля на земята, категоричен бе Делчев. Но много по-важното е как сега авторите на историческия компромис ще обяснят на хората защо Конституционните промени са на път да придобият такава оскъдна форма”, добави той.

“Трябва да държим на първоначалния вариант, под който са нашите подписи. И от него да не се отстъпва. Без явното гласуване никаква реална промяна няма да настъпи във функционирането на ВСС и хората все така няма да знаят кой за какво гласува и кой каква отговорност носи. Запази ли се тайното гласуване, тогава и разделянето на ВСС няма да има желания ефект”, каза още Делчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама