Пуснаха убиеца от Поморие у дома

15:54, 04 дек 15 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитър Димитров-Бабата ще бъде пуснат под „домашен арест”. Това реши преди броени минути Бургаският апелативен съд, който днес разгледа молбата на килъра от Поморие за изменение на наложената спрямо него мярка „задържане под стража”. Миналият четвъртък Бабата бе изпратен за лечение в затворническата болница в София. Оказало се обаче, че там няма специалисти, които да окажат адекватна медицинска помощ на Димитров. Именно затова той отново бил върнат в бургаския арест.

„В болницата, където бях, имаше още четирима души в стаята. Условията бяха мизерни, хигиената беше изключително лоша. Затова отказах да се лекувам там. В бургаския арест също не ми харесва”, каза почти през сълзи пред съдията Димитър Димитров-Бабата, който на 15 ноември разстреля пред заведение "Омара" в Поморие 33-годишния наркодилър Иван Попов, по прякор Костов.

Защитникът на Бабата – адв. Благой Потеров обясни пред съдията, че състоянието на неговия клиент е тежко и в този смисъл едва ли би могъл да извърши друго престъпление.

„При тази диагноза „трансплантиран бъбрек” се ползват лекарства, които потискат имунната система. Нито в софийската затворническа болница, нито в ареста някой може да предостави на подзащитния ми адекватно лечение. Началникът на ареста и лекарските екипи заявяват, че не могат да го обслужват постоянно. Какво остава? Да чакаме нещо да се случи? Какво друго престъпление може да извърши в това състояние? Всички доказателства вече са събрани по досъдебното производство, остава само да излязат експертизите. Защо Димитров да стои в ареста или искате България да бъде за пореден път осъдена заради това, че затворник е подложен на нечовешки условия”, зададе риторичен въпрос към съдията адв. Благой Потеров.

Прокурор Жанет Красимирова изрази позиция, че въпреки тежкото си здравословно състояние, има голяма вероятност подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление. Тя бе категорична, че след подобна трансплантация, каквато е претърпял преди години Димитров, за него трябва да бъдат полагани медицински грижи. Това обаче можело да се случи и в ареста. „Има готовност и е създадена организация подсъдимият да бъде лекуван извън затвора при спешна нужда, ако това се наложи.

Въпреки аргументите на държавното обвинение, мярката на Димитров да не бъде променяна, съдията реши да пусне под „домашен арест” екзекутора на „Костов”. Решението му влиза в сила веднага, което означава, че Бабата ще бъде конвоиран до дома си в поморийския квартал "Свобода" най-късно до час. Той ще може да напуска пределите на бащиния си дом, за да посещава болница само след прокурорско постановление и под полицейски ескорт.

Близки и приятели на Димитров дойдоха в съда, за да го подкрепят. Те не пожелаха да коментират решението на съда пред журналисти, но радостта бе изписана на лицата ми. Веднага след излизането от съдебната зала те започнаха да правят планове как ще чакат "комбината си" пред затвора, за да го придружат към дома му в Поморие.

Междувременно Потеров обясни, че има запис от охранителната камера на ресторант "Омара", на който ясно се виждат детайли от нощта на показния разстрел. Адвокатът бе категоричен, че ще продължи да защитава тезата си "неизбежна самотбрана" по време на процеса, каквото и да покажат експертизите. 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама