Бойко Борисов разходи Дейвид Камерън по границата (снимки)

16:20, 04 дек 15 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е пример за това как се охранява външна граница и как се спазват шенгенските критерии и показва, че това е постижимо. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън, който е на официално посещение в България и днес бе заведен от колегата си Бойко Борисов да види оградата по част от границата ни с Турция. 

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос”, каза Камерън, цитиран от правителствения пресцентър. „България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, добави британският премиер. 

На свой ред Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

При инспекцията си двамата премиери бяха съпровождани от старши комисар Стоян Иванов – заместник-директор на ГД „Гранична полиция”.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По-рано през деня Камерън бе посрещнат на летището от кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител, почетен караул и духов оркестър. Кметът подарил на Камерън икона на Св. Николай Чудотворец, а британският премиер пожелал "успех на града".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама