Русенци съгласни със Световната банка: Едно поколение не е достатъчно, да се доближим до европейските стандарти

16:38, 04 дек 15 / Политика 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Производителността труда в България расте с около 3% годишно. Това означава, че ще е нужно повече от едно поколение, преди България да догони другите европейски страни по отношение на Брутен вътрешен продукт и др. основни показатели."

Това заяви днес в Русе постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън. Той се включи в среща-дискусия на тема "Приоритетни реформи за България и перспективи за растеж" заедно с ръководителя на Представителството на ЕК Огнян Златев и икономическите съветници в Представителството на ЕК Аглика Цветанова и Георги Янакиев.

Очертани бяха редица негативни тенденции като продължителната безработица, значителна над средните нива необразованост на младите хора, както и рязкото намаляване на населението в трудоспособна възраст.

Болшинството от присъстващите, сред които имаше представители на гражданския сектор, общинската администрация, на водещи предприятия и банки в региона, на академичната общност, както и студенти и ученици, също погледнаха скептично на възможността България да стигне средните европейски стандарти в рамките на едно поколение.

Коментирани бяха и проблемите с инфраструктурата и възможностите за квалификация на хора с увреждания. Изтъкната бе и необходимостта от по-широк диалог с гражданското общество за разрешаване на проблемите в различни сфери, които по думите на Мариян Димитров и Бойко Никифоров от Гражданско движение "Бъдеще за Русе" се спестяват от някои институции, като дадоха и примери с правосъдието.

Все пак Томпсън препоръча три основни сфери, върху които да се фокусира правителството - създаването на по-качествена институционалната и правна рамка, повишаване конкурентоспособността на населението на пазара на труда и по-ефективното използване на публичните средства.

Златев, Цветанова и Янакиев отчетоха и значението на т. нар. "план Юнкер", като възможност за развитие.

"Русе ще е един от 6-те града, в които ще се проведе мониторинг и ще бъде съпоставен с над 40 общини в цяла Европа. Това ще ни даде възможност да сверим часовника си и да разберем на какво място се намираме, както и какви са темповете и качеството, с което работим", сподели от своя страна при откриването на срещата русенският кмет Пламен Стоилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама