8 доброволни формирования с 93 доброволци са регистрирани в област В. Търново

17:00, 04 дек 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес заместник областният управител доц. Любомира Попова откри областен семинар, във връзка с изграждането на доброволни формирования, съобщиха от Областната управа.

Участие в него взеха представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на общините от областта, на БЧК и др.

Заместник областният управител доц. Любомира Попова каза, че след пререгистрирането на доброволните формирования в края на 2012 година е започнал усилен процес на работа по създаването и развитието на доброволните формирования.

Приемането на нормативните документи, регламентиращи дейността им положи началото на тяхната дейност. "Обществото на доброволците става все по -активно, разрастващо се и с все по-големи очаквания към на, като органи, имащи отношение към създаването и организирането на дейността им. 

Един от основните приоритети на Областна администрация Велико Търново е осигуряването на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като за осъществяването на ефективни мерки за сигурност е необходимо тясно сътрудничество между централната и териториалните органи на изпълнителната власт.", каза тя.  В област велико търново са регистрирани 8 доброволни формирования. В тях са включени 93 доброволци, като между тях има и жени. Експертите от областна администрация Велико Търново представиха законавата рамка на доброволните формирования и участието им в дейности по защита на живота и здравето на населението, опазване на околната среда и имуществото.

Презентации за състоянието на доброволните формирования на територията на областта представиха и инж. Красимир Кръстев- директор на РДПБЗН - Велико Търново, Община Стражица, Димитър Русев - председател на Областен съвет на БЧК и Станко Лазов - нач. сектор ПГСД.

Събитието беше уважено и от старши комисар Красимир Шотаров-директор дирекция "Оперативни дейност". Той похвали свършеното до този момент и пожела успех в осъществяване на целите по организиране на доброволни формирования на територията на областта.

Набирането на доброволци може да бъде много по-успешно ако се работи в тази връзка с младите хора, провеждат се срещи с ученици на възраст 16-18 години, и се разчита на децата от противопожарните отряди „Млад огнеборец“, стана ясно по време на срещата.

Проведените през последните две години семинари спомогнаха за решаването на редица от възникналите в хода на създаването на доброволните формирования проблеми и се инициира създаването на нови формирования в общините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама