Жители на „Лозенец“: Новите пластмасови вишни пред „Маринела“ са подигравка

17:13, 04 дек 15 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като бизнесменът Ветко Арабаджиев премахна дългогодишните японски вишни, станали емблема на бившия Японския хотел в София, в двора на хотела „цъфнаха“ няколко нови вишни. Те обаче не са обикновени, нито са японски - пластмасови са и светят.

Вишните са захванати за асфалта с големи болтове, а от пластмасовото стъблото на всяка стърчат кабели. Короната им е с малки, прозрачни, пластмасови цветчета, които вечер светят. Вишните са десетина и са пръснати из целия двор на хотела.

Пред София Topnovini.bg, жители на квартала обясниха, че „модерните вишни“ са „много кичозни“. Възрастен мъж каза, че „това е подигравка с хората“ и е било по-добре да сложат друг тип дървета, защото няма какво да замени емблематичните вишни.

Според пиара на хотела Калина Паскалева обаче това е специалната коледна украса направена по най-добрия модел. Пред Нова телевизия тя заяви, че украсата по нищо не отстъпва на тази във Виена, която е притегателна за туристи от цял свят.

"Ние сме творци, създаваме едно творение, а критиците ги критикуват", каза Паскалева.

Тя и Калоян Николов от хотела обясниха, че управата е купила млади вишневи дървета, както и 30-годишни вишни. Те се съхранявали в специални парници и ще бъдат засадени в японската градина на хотела, когато времето стане подходящо за целта. Става дума за вътрешна градина, до която достъп имат само гостите. 

Преди около половин година, когато Арабаджиев стана собственик на хотела, реши да премести 20-годишните дървета. Въпреки, че нито е сезонът, нито е времето за пресаждане на овошки.

Това предизвика множество негативни реакции от страна на жителите на района, които смятат вишните за емблема на „Лозенец“. През лятото хората написаха жалба до районния кмет Любомир Дреков.

Той наложи глоба от 50 хил.лв. на Арабаджиев с аргумента, че дърветата са на общински имот и не може да бъдат изкоренявани, без санкция на общината. Дори и при частен имот, законът изисква разрешение от общината за преместване и отсичане на дървета, припомни тогава той.

От своя страна Арабаджиев заяви, че става дума само за едно дърво и че то ще бъде преместено във вътрешна градина на хотела. Според общината обаче липсвали още три дървета.

Бизнесменът не се примири с глобата и обжалва акта, като все още процедурата не е финализирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама