Разградският окръжен съд провежда обучение на съдебни заседатели

17:18, 04 дек 15 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Окръжния съд в Разград организира обучение на съдебните заседатели при съда от настоящия мандат. Такова обучение се прави за първи път и се провежда от зам.-председателя на съда съдия Емил Стоев.

Заседателите ще се обучават на две групи, като обучението на първата група бе днес в заседателната зала №4 на съдебната институция.

Решението за провеждането на обучението е в резултат от осъзнаването на изключително важната роля, която съдебните заседатели имат в законодателния процес, каза при откриването на обучението председателят на Окръжния съд Лазар Мичев.  Той отбеляза, че като членове на съдебни състави по наказателни дела съдебните заседатели имат глас, равен на гласа на магистрата . Мичев подчерта, че обучението ще бъде в интерес както за съвместната им работа, така и в интерес на обществото.

Зам.-председателят на съда Емил Стоев заяви, че макар вече да е изтекла първата година от мандата на заседателите, обучението не е закъсняло. Според него то е навреме, защото те са натрупали опит и в хода на участието им в съдебни състави са възникнали въпроси. Стоев посочи, че целта на обучението е съдебните заседатели да придобият самочувствие и увереност и да не звучат трудно разбираемо пледоариите на страните в процеса, както и да осъзнаят ролята си на равни на съдията участници в състав.

Той заяви, че това не е професия, а граждански и обществен дълг. Не е вярно, че съдиите са безконтролни, именно защото в никоя друга власт обществото не участва по-пряко при прилагането й, допълни Стоев.

Обучението на втората група ще бъде на 11 декември. Съдебните заседатели към Окръжния съд в Разград са 26, те са от Разград, Кубрат и Цар Калоян и са одобрени от съответните общински съвети.

През следващата седмица ръководството на съда ще прорведе обучение на новоизбраните кметове и кметски наместници. То ще се проведе по утвърден график от зам.-председателя на съда Анелия Йорданова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама