Цацаров доволен от прокарването на "прокурорската поправка" в Конституцията

18:37, 04 дек 15 / Политика 25 637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров поздрави парламентарната комисия за конституционни промени за решението им да ревизират текста за разпределението на квотите в колегията на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

"По този начин се осуетяват всякакви опити за политическо влияние", заяви Цацаров по време на посещение във Видин, където откри новата сграда на прокуратурата, цитиран от БНР. "Не бива да се подценява волята и мъдростта на народните представители и мисля, че разумът е това, което ще ги води в решенията им", каза още главният прокурор.

Цацаров обясни още, че това е решението на комисията за подготовка на промените в Конституцията, но крайното решение ще стане ясно на 9 декември, когато ще се гласуват промените в пленарната зала.

Припомняме, че вчера в комисиятабеше гласуван на второ четене проектът за промени в Конституцията. Той предвижда разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. Проектът беше приет на първо четене през септември с мнозинство от 184 народни представители. След „исторически компромис“ между ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок се предвиждаше съотношението на парламентарната и професионалната квота в колегиите да се разделя така, че в съдийската колегия да бъде гарантирано мнозинство на членовете, избраните от съдии, а в прокурорската – да се създаде отчетност на прокуратурата. Още тогава от ДПС и АБВ казаха, че искат независимост на прокуратурата и стана ясно, че няма да подкрепят такова съотношение на квотите.

Комисията прие предложението на АБВ квотата на прокурорите и следователите да е с един член повече от тази на парламента. В подкрепа гласуваха и от ДПС, Патриотичния фронт и БСП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама