За 10 години частните съдебни изпълнители спестили 6 млрд. лв. на бизнеса и гражданите

20:33, 04 дек 15 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 10 години частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са възстановили 6 млрд. лева на бизнеса, гражданите, държавата и общините и са внесли 560 млн. лева директно в бюджета. Това е равносметката на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), която днес отбеляза 10-тата годишнина от въвеждането на частното съдебно изпълнение, съобщи Правен свят.

Председателят на камарата Георги Дичев посочи, че колегите му са се доказали, че са обществени съдебни изпълнители, защото дейността им е от полза за цялото общество.

"Преди 10 години ние показахме как една част от съдебната система може да се реформира. Въвеждането на ЧСИ бе обявено за най-добрата реформа и то от институции, които все още имат доста коментари към съдебната система като цяло. Факт е, че успяхме да се превърнем в ефективен регулатор на бизнес средата, в източник на приходи за държавния и общинските бюджети, в инструмент за решаване на проблемите с дължими средства към работници, граждани, семейства", каза Дичев.

"Развитието на съдебното изпълнение през последните години рязко ограничи силовото и незаконното изпълнение на дълговете", заяви зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, който участва в отбелязването на годишнината.

Най-бурни овации на честването събра изказването на зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов. 

"Съдебното изпълнение вече престана да е проблем в България и това е вашето най-голямо достижение. Дейността на ЧСИ се открои като пример за колегиалност и отговорност. Там, където държавата отказа да изпълни задълженията си по събираемостта на вземанията на  съдилищата, ЧСИ се показаха на висотата на своето професионално и обществено положение и поеха тази изключителна тежка мисия. Реално те ще свършат работата на държавата", заяви той на представителите на гилдията

Председателката на Международния съюз на съдебните изпълнители Франсоаз Андрю заяви, че това, което България е направила за 10 години по отношение на принудителното изпълнение е отнело много десетилетия на други държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама