100 години от историята на блуса и Коледен фестивал в Софийската опера през уикенда

21:18, 04 дек 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият уикенд от месец декември ще зареди любителите на театъра и киното с настроение за предстоящите празници. Въпреки че ноември беше изключително богат по отношение на културни събития, благодарение на „Киномания“ и Нощта на театрите, предстоящите почивни дни също ще изненадат столичани с разнообразен културен календар.

Ако още не сте се заредили с коледно настроение, в събота може да посетите театър „Ателие 313“ и премиерата на „Каша за душата или коледното джудже в бакалницата“. 

Постановката по Х. К. Андерсън, под режисурата на Даниела Коева, разказва за домашното коледно духче, което случайно се запознава с поезията в лицето на една книга, разменена за пакетче кафе в кварталната бакалия. Това запознанство го поставя пред сложен и на практика невъзможен избор за неговото недорасло съзнание – духовното  или материалното. Няма да разказваме повече, за да не развалим удоволствието от коледното представление.

За любителите на комедията най-добрият избор от съботния ден е постановката „Смях в залата“, която ще се играе от 16:00 ч. и от 20:00 ч. в Независим театър. 

Комедията от Майъл Фрейн ще ви развесели за дни напред, най-вече благодарение на факта, че на сцената на Независим театър ще излязат едни от най-обичаните съвременни актьори – Асен Блатечки, Калин Врачански, Яна Маринова, Невена Бозукова, Милена Маркова – Маца, Стефан Щерев, Васил Банов.

Не трябва да пропускате и последния уикенд преди закриването на фестивала „Киномания“. В събота в кино „Люмиер“ ще има три прожекции - „Чудният Бокачо“, „Жената в злато“, Въпрос на истина“. Разбира се, в неделя фестът ще закрие с един от хитовете си тази година – лентата на Паоло Сорентино „Младост“ - история за свободата на духа, която няма възраст и порива на артиста, който никога не стихва. За края на фестивала организаторите са предвидили много прожекции в различни зали в столицата, които може да проверите в сайта на „Киномания“.

Много и разнообразни събития в събота и неделя има и за децата. Коледните базари и работилници са из цяла София, но ако искате детето ви да зе забавлява и обучава едновременно препоръчваме да го заведете в ателието на „Био игри „Ледникова епоха“. Положително настроеният екип на „Био игри“ ще разкаже на децата за ледниковата епоха, какви животни е имало по това време, с какво се занимават палеонтолозите. Всяко дете ще изработи ледник и животно от ледниковата епоха и много ще се забавлява в Природонаучния музей.

Малко по-големите деца, които обичат да рисуват са поканени на безплатното ателие по рисуване „Изиарт“, изложбата на Пикасо в Националната галерия "Квадрат 500". Ателието е подходящо за деца между 7 и 14 години и включва теория и практика. И в двата случая бъдещите художници ще се запознаят с различните периоди и стилове в творчеството на Пикасо.

В събота и неделя прочути оперни звезди ще излязат на сцената на Софийската опера и балет със спектакъла „Травиата“ на Джузепе Верди. В събота от 19:00 ч. и в неделя от 16:00 ч. в постановката на Пламен Карталов любителите на оперното изкуство ще се насладят на гласовете на солистите на Софийската опера и на гостите Диана Тугуи – сопрано, Веселина Василева – сопрано и Кирил Манолов – баритон. „Травиата“ е в рамките на Фестивал Рождество Христово в Операта, който ще продължи до 27 декември.

Специално предложение за феновете на блуса е интерактивният концерт „История на блуса“, организиран от Studio 5 в неделя. Концертът разказва историята на американския блус и развитието му до днес. Ще чуете музиката на най-известните имена в жанра за последните 100 години, сред които са Ерик Клептън, Джо Кокър, Джеймс Браун, Уили Диксън, Блус Брадърс.

Коледните работилници, на които всяка година водим децата си са толкова пъстри и шарени, че и на родителите им се иска да седнат и да направят авторска играчка за елхата или друга украса за предстоящите празниците. Именно заради това Ателие за музика и изкуство „Зелената къща“ организира Коледна работилница за възрастни. Тази неделя организаторите канят всички, които имат усет към красивото, да прекарат един ден, в който да забравят забързаното ежедневие и да изработят своето уникално коледно украшение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама