Борисов: Цацаров си върши прекрасно работата, Христо Иванов сам си клати стола (обновена)

21:41, 04 дек 15 25 770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор и прокуратурата прекрасно си вършат работата. И когато преди време мен и Цветанов ни викаха 15 пъти на разпита, пак си вършеха прекрасно работата,защото така трябва да постъпят. А Христо Иванов, ползва подкрепата на правителството, но когато излезеш и кажеш, че си единственият, който може да направи съдебна реформа, това е обида към парламентарните групи в парламента. Това коментира премиерът Бойко Борисов в ефира на на БНТ.

„Аз не съм излязъл да говоря подобни неща,а напротив. Ние имаме парламент и с много такт и умение успяваме да свършим работа. Например Москов говори с всички групи за своята реформа, когато има нужда го подкрепяме, неговите хора също. Ето и Калфин- отиде преговаря с колегите си, а когато иска подкрепа отивам с него. А Христо Иванов постоянно излиза и казва, че сам може да направи съдебната реформа“, каза още Борисов.

Борисов подчерта, че на първото гласуване 180 души в парламента са подкрепили промяната в Конституцията.

„Вместо всички да си дадат сметка колко е важно това, вместо да търсим обединение, ние излизаме и казваме-само този може да я направи. За това молбата ми е в този свят да не си позволяваш за всяко нещо да плашиш, че ще излезеш от управление. Е и какво ще стане, ще дадем пак 50 милиона за избори. Колко пъти от ГЕРБ поставихме условие?“, каза още премиерът.

Той допълни, че хората, които ще гласуват за промени в конституцията на 9 декември се „окастрят, защото всички искат да видят как Иванов ще направи реформата сам“. Борисов каза още, че правосъдният министър сам клати министерското си място, защото всеки ден влиза във войни. Премиерът допълни, че многократно е разговарял с Иванов и го е съветвал да прави нещата с такт.

За скандала „Яневагейт“, в който съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова замесиха и самият него, Борисов беше лаконичен.

„Те ги разследват, те са подсъдими. Аз съм си позволил в Брюксел да коментирам преди време „Червеи“. Тогава  ме попитаха за незаконното подслушване и аз казах, че ако на Цветанов му дадат 4 години затвор, то на другото трябва да се дадат 400 години и това се развява постоянно. Ми не искам да го коментирам“ каза Борисов.

Припомняме, че тогава в Брюксел премиерът обясни, че ако Цветан Цветан получи 4-годишна присъда за подслушване, то съдия Владимира Янева, която е привлечена като обвиняем по делото „Червеи“ трябва да получи 400 години.

На въпрос как ще реагира ако бъде извикан за разпита по записите между Янева и Ченалова, Борисов заяви:

„Да разследват каквото искат. Аз съм против това, че някой във всяка кръчма, във всеки фризьорски салон ме обсъжда. Сигурно и вашите хора ме обсъждат в момента и аз трябва да се обяснявам, защо две жени в кухнята ме обсъждат“, каза той.

„Президентът ястреб ли е?“, попита водещия. Борисов обясни, че Росен Плевнелиев може да си позволи да е много по-остър и по-емоционален.

„Не идват от туристическия бранш да го пита какъв ще е сезона, не идват земеделците да го питат за продукцията и министрите не го питат нищо. Аз не искам да бъда остър към него защото аз искам да си запазя добрите отношения с него за доброто на държавата“ каза Борисов.

Той обясни, че „малко пресилено" е нападнал спец екипите, които претърсваха бус на летище „София“ за бомба. Въпреки това Борисов каза, че ако той е бил главен секретар е щял да постъпи по друг начин.

„След като има даден сигнал, след като сме настръхнали - трепат хора в Париж, трепат в Брюксел, има елементарни действия. Заграждаш с четири буса мястото, никой няма да пострада. И тогава си вършиш проверките.А те какво направиха- риалити шоу. Ние дадохме безплатен урок на нашите врагове. Какво им костваше да сложат по един параван отвсякъде,за да не се вижда какво правят?“, обясни Борисов и допълни, че се надявам, че службите са си взели поука.

Борисов отрече да се готви преврат срещу него, имайки предвид високите резултати на ГЕРБ след местните избори. Той разказа и за посещението на премиера на Велокобритания Дейвид Камерън.

„С думите на Дейвид още веднъж се препотвърждава, че трябва да бъдем по-смирени и да спрем да се занимаваме само със себе си. Оценките, които идват за правителството и България са повече от добри. Някой да накара британския премиер да каца из страната, да се разхожда тук, аз дори го возих с джипката по планините, въпреки че не е позволено“, похвали се премиерът.

Той подчерта, че било много важно Камерън да види и да почувства как живеят българските граничари, как се хранят и тежките им условия на работа. Борисов благодари на Камерън, че е дошъл на посещение у нас в деня, в който Велокобритания обяви война, което показвало високата оценка за страната ни. 

„Дейвид ми е приятел, работим заедно. Не става въпрос нито за погалване, нито за похвалване. Думите му се чуват и ние сме си свършили работата“, допълни премиера.

По темата с обтегнатите отношения между Русия и Турция, Борисов заяви, че били извадени „много кирливи ризи и когато Русия и Турция се обвиняват на всякакви нива не е приятно за Европа“.

„Давутоглу ще дойде на 15 декември да говорим преди Европейския съвет, за да обсъдим всичко, за което се разбрахме по-рано. С поведението, което имаме и аз и министрите, смятам, че сме изключително добре поставени в ситуацията с Русия и Турция“, каза Борисов.

Той допълни, че България има голям шанс да направи газоразпределителя. Борисов посочи, че следващата седмица гръцкият министър на енергетиката и българския ще подпишат споразумение.

„И ако съумеем под егидата на Европейската комисия да докараме и руски газ при Варна, от където Европа да го купува, ние ще си дофинансираме нашите тръби и ще си взимаме такси. В тази ситуация, в която се намират Русия и Турция е удобна. Ние можем да си докараме всякакъв газ“, каза премиерът.

Той отново подчерта, че Южен поток е затворен,а това са съвсем нови проекти.

„Идва газът, който се финансира изцяло от Русия, ние не плащаме нищо. Ние гарантираме капацитет, че който иска да му транспортираме газ, ние ще го направим“, каза той.

По повод информацията, че хакерските атаки на правителствените сайтове около изборите са от Русия, премиерът заяви, че „не всичко, което човек знае, може да го докаже“.

„Можеш да осъдиш и да изобличиш някой само ако имаш доказателства. Ние имаме съмнения, а те не се казват на глас, защото стават скандали“, обясни Борисов.

Той отново заговори и за данък „Вредни храни“ като каза, че обича „сланинка с червено винце“, но докторът не му го позволява, защото вдигало кръвното. Затова и по думите му не е редно „на тези, които не искат да се ограничават, останалите да им плащат лечението“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама