Вагит Алекперов: Рафинерията в Бургас не е купувала саудитски петрол

21:58, 04 дек 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рафинерията в Бургас не е купувала саудитски петрол и поне следващите 4 месеца ще работи с руския сорт "Урал" (Urals).

Това заявява пред журналисти във Виена президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов след въпрос на държавната агенция РИА "Новости", съобщава dnevnik.bg.

Любопитството с какво работи предприятието в България произтича от конкуренцията в Европа със Саудитска Арабия, която започна да доставя малки количества в Полша и търси нови ниши, докато Русия брани пазарната си позиция на континента.

Алекперов добавя, че "Нефтохим" в Бургас има нова инсталация, позволяваща преработване на около 20 сорта петрол, включително канадски, мексикански и "Урал" (Urals). "Правим микс според кошницата от петролни продукти, които излизат от това предприятие. В следващите 4 месеца там ще работят с Urals, защото това в момента е най-подходящата смес, позволяваща ни най-висока ефективност от тази уникална установка", казва Алекперов.

Посещението му във Виена съвпадна с днешното заседание на петролните министри от ОПЕК, които според агенция "Блумбърг" са одобрили нова квота за добив. Въпреки желанието на няколко страни за свиване на производството, за да се вдигнат цените, тя ще е по-висока – 31.5 млн. барела дневно при 30 млн. барела досега. На практика това е по-скоро признаване на днешната реалност – страните от картела и без това добиват 31.54 млн. барела през третото тримесечие, защото никой не спазва квотите. При това не е отчетен и добивът на Индонезия (825 000 барела на ден), която поиска да се върне в ОПЕК.

Новината, макар и неофициална, доведе до бързо поевтиняване на петрола и на рублата. Фючърсите за доставки през януари на сорта Brent поевтиня към 17:30 часа българско време с 2% до 43 долара за барел. В Москва рублата се качи над нива от 68 за един долар и 74.5 за едно евро. Акциите на "Лукойл" поевтиняха в Москва с 2.75%, на "Роснефт" - с 3%, на "Газпром"  - с 2%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама