София и Париж ще се борят заедно срещу измененията в климата

22:52, 04 дек 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събрахме се тук, за да потвърдим ангажиментите си за борба срещу измененията в климата. С присъствието си на форума и присъединявайки се към декларация на кметството на Париж, София поема ясен ангажимент да продължи да работи за постигане на целите за преодоляване на климатичните промени. Това каза кметът н София Йорданка Фандъкова по време на среща за климатичните промени в Париж, цитирана от БНР.

По думите й целите в приетата декларация са адаптиране към настъпилите климатични промени, намаляване на вредните емисии, насочване на финансов ресурс за постигане на тези цели и ангажиране на гражданите в процеса.

София още през 2011 г. се присъедини към споразумението на кметовете в инициативата на ЕК за опазване на климата, посочи Фандъкова и припомни, че в началото на 2015 г. столицата се включи в декларацията на кметовете на големите градове за борба с промените в климата.

„Нашият общ ангажимент е да намалим емисиите въглероден оксид с 20% до 2020 г., а до 2030 г. да се постигне намаление на вредните емисии с 40%“, отбеляза Фандъкова.

Тя подчерта, че Столичната община работи усилено за модернизация на градския транспорт.

„През последните 6 години увеличихме съществуващите линии на метрото. Работим и за това през 2020 г. всички общински сгради да бъдат изцяло енергийно обновени. В програмата ни за 2016 г. сме разработили проекти за енергийна ефективност за 24 училища и детски градини, както и проекти за промяна на отоплителните системи в 14 общински сгради. Очакваният ефект е спестяване на емисии въглероден оксид над 4200 тона годишно“, уточни Фандъкова.

Тя каза, че по отношение на управлението на отпадъците вече са изградени модерни инсталации, които позволяват да се произвеждат електроенергия и компост от отпадъци, като очакваният резултат е София да рециклира над 50% от отпадъците си

Срещата на върха за местните власти започна тази сутрин със сесия на високо ниво. Обръщение към участниците направи френският президент Франсоа Оланд.

Във форума участват около 800 души - кметове на градове от цял свят, представители на публичния и частния сектор, на гражданското общество, известни личности. Кулминацията на Срещата на върха за климата за местни лидери ще бъде следобедната Генерална сесия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама