Бургас празнува Никулден

07:42, 06 дек 15 25 1988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богата празнична програма е подготвила Община Бургас по повод празника на града – Никулден. Събитията в днешния ден ще започнат от рано сутринта и ще продължат през целия ден. Кулминацията на 6-ти декември по традиция ще бъде запалването на светлините на коледната елха и украса. Това ще сторят кметът на морския град Димитър Николов и бургаският представител на тазгодишното издание на детската Евровизия Иван Стоянов на площад „Тройката“.

От 08:30 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ в комплекс „Меден рудник“ тържествена света литургия ще отслужи сливенският митрополит Иоаникий заедно с представители на бургаското духовенство. След това предстои тържествена сесия на Общинския съвет, където ще бъдат връчени отличията на почетните граждани на Бургас. Тя ще започне от 9:30 часа.

Ритуалът по издигане на националния, европейския и общинския флаг ще бъде от 10:00 ч пред сградата на Община Бургас. В 10:30 часа градинката до Часовника ще се превърне в истинско рибарско градче. Най-голямата атракция тази година ще бъде 6-метров шаран. От 10:45 часа там ще бъде осветена никулденската обредна трапеза и рибният курбан, който ще бъде раздаден на бургазлии и гости на града. Курбан ще има и на още две места в града – до храм „Св. Николай Чудотворец” в „Меден рудник” и в рибарското пристанище в Сарафово.

В 11:00 часа от пл. „Атанас Сиреков“ посока Моста ще тръгне литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари. От 11:30 часа в КЦ „Морско казино“, зала „Ал. Г. Коджакафалията“ бургазлии ще могат да видят изложбата „Спортната слава на Бургас“.

Точно в 12.00 часа в к-с „Меден рудник“, пред храм „Св. Николай Чудотворец“, ще започне празничен Никулденски концерт с участието на: Ансамбъл „Атанас Манчев“, Оркестър „Стралджа“, Катя Георгиева, Ваня Дженезова и Яна Биюкова, Школа по гайда, Танцов състав „Младост“, Детска фолклорна група „Звъника“, Детска фолклорна формация  „Чинките” и др.

От 13:00 часа в изложбена зала на ул. „Александровска“ ще бъде връчена наградата „Художник на годината“, ще стане ясно и кой ще е „Бург на годината“. В 13:30 ч. по традиция кметът Димитър Николов ще се снима с всички именници.

В 14:00 часа в Пристанище Бургас ще бъдат открити новопостроените яхтени халета. След като през миналата година на празника на Бургас беше открито първото основно хале за съхранение и обслужване на яхтите, тази година със собствени средства Пристанище Бургас довърши мащабния проект чрез строителството на останалите две.

Празничният Никулденски концерт ще започне в 17:30 ч. на площад „Тройката”. Тази година  негови водещи ще бъдат актьорите Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца. Участие ще вземат Тони Димитрова, Рафи, фолклорен ансамбъл „Странджа” и квартет Destiny”.

Коледните светлини ще грейнат в 18:00 ч. Малко преди това талантливият млад музикант Иван Стоянов заедно с бургаският градоначалник ще отброят секундите до тяхното запалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама