Търсят 15 млади старозагорци за обучение и работа в Германия

07:56, 06 дек 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търсят се 15 младежи от Стара Загора, които могат да се обучат по професията „гериатрична грижа" (грижа за възрастни хора) в Германия, съобщиха от Бюрото по труда.

На 15 и 16 декември ще се проведе среща с немски представители и кандидати за обучение и работа в Германия. Не се изисква регистрация като безработен.

Обучението е по програма "The Job of my Life" (MobiPro-EU) за 2016 г. за професионално обучение на младежи до 27 г. Целта е финансово подпомагане на младежи, които искат да учат професия във Федералната Република. По време на обучението те са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия - здравно, пенсионно и за безработица.

Изискванията към младежите са да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. през първите 4 месеца на 2016 г. не трябва да навършват 28 години); да имат българско гражданство; минимум средно образование, да не са магистри и да са готови да отделят време /около три години/ за обучение.

Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Поемат се разходите за живот в Германия, обучението и пътуване дотам и обратно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама